за трето тримесечие самоосигуряващото се лице е подало д-я по чл.55 и си е внесло данъка
Самоосигуряващо се лице  отдава на фирма офис и е  попълнило декларация. Фирмата му изплаща наема изцяло без удържане на данък. Какъв документ следва да му издаде фирмата.
- сметка за изплатени суми -
- служебна бележка   
 -   Образецът не се попълва, когато получател на дохода от друга стопанска дейност е самоосигуряващо се лице и писмено е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода.

Pupeshche, dlfa   благодаря
Възнаграждение за личен труд за м.декември  2013г.  изплатено м. януари 2014г.
как ще се отрази
ако го приравняваме към граждански договор - си завишаваме финансовия резултат.
ако  го приравняваме към трудов   на разход без завишение.

При Вас ТД трябва да е по чл.114, а при другия работодател си е чл.111 евентуално във връзка с чл.114
След като е по чл.114, в Д1 датите за работни дни  от до ли ще се посочват.
Здравейте,
Въпроса ми е сходен и затова не отварям нова тема.
Моля за съвет.
 1.Нова фирма с 2 служители трябва да работят четвъртък, петък събота и неделя, като работните дни трябва да бъдат посочени в правилника за вътрешния трудов ред и в трудовия договор на лицата, който ще бъде основен , при СИРВ 4дни х 10 р.ч. 40 ч. правилно ли е?
 2. Имат три почивни дни в седмицата, като един ден от почивните ще работят в друга фирма- първия от служитулите ще работи понеделник, втория в сряда.Така се спазват 24 часова междуседмична почивка.
 3. Възможно ли е и с допърнителен трудов договор по чл.  111- при друг работодател.
 4. или чл.114 за определени дни в месеца.

да точно така е посочено в примерите
" ИТ са си ИТ"
вярно е,  на 2 часа, 4 часа работен ден ги оглеждат с повишено внимание.
1.  от 3 до 5 г., бюрото по труда ще ви плаща 6 месеца. Ако сте били осигурени от 5 до 10 г., ще получавате обезщетение в продължение на 8 месеца, от 10 до 15 г. -  9 месеца, 60% от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица".

2. ако може  първо по точка  3

3.Да само здравно 4,8% в/у 420,00 лв.
 С трудовия договор  се уговарят продължителността и разпределението на работното време. Добре е когато се знае времето за работа от  ..до.

 И аз ще имам същия проблем. В случая лицето е на 8 часов работен ден - в действителност излизат по 9часа работни  - работи 4 дни в седмицата /сряда, четвъртък , петък и събота/  но осигуряването е за 5дни и естествено пълен работен месец. Свободния ден  -понеделник  ще работи при друг работодател със съгласието на основния.
 Моля за съвет как да оформя трудовия договор. Правилно ли ще бъде по чл.111, на 2 часа и сумарно  изчисляване на работното време   или греша. Чл. 114 за определен ден в седмицата, но се дублира с основния ТД? Корекция на основния ТД?
При положение, че наемодателя е юридическо лице и е издало ф-ра за наема не следва да се подава д-я по чл.55.
Само дейност, ако се осигурява здравно в ЕООД-то
м.септември влиза в трето тримесечие, д-я  чл.55 до 31.10.2013
Благодаря на всички, попълвам само - упражнявам дейност от дата........
посочено е  -Заявявам, че ще се осигурявам за:"   всички осигурени рискове  така както е във другата фирма,  през годината нямам право да променям начина на осигуряването.

Така е посочих дата и служителката от НАП  ми каза,че при това положение лицето трябва да е самооигурява и през двете фирми. Затова незнам как да постъпя.
  Христос Воскресе,
Имам  едно питане.     Откриване на нова фирма, собственика ще работи сам за сега, на по-късен етап ще има и персонал. Самоосигурява се в друга фирма като съдружник и затова не е подадена ОКД-5. Нещо пропускам ли? Трабва ли да подам същата декларация за регистрация на СОЛ,  без -декларирам : упражнявам..., прекратявам...., прекъсвам...., възобновявам -  не заявявам нищо по повод осигуряването, и ако не кога се смята,че  фирма започва да извършва дейност?
има ли дейност- начислено възнаграждение за ликвидатор   в статистика да, ГДД да,
ако няма дейност - ДД без дейност,  в статистика - декларация зза недействаща фирма , в ТР - отчет в ликвидация