ЕТ продава земя и стара сграда на ООД. ФЛ, собственик на ЕТ е съдружник в ООД-то. Регистрирани са по ДДС. Балансовата им стойност в ЕТ е 32000лв. Данъчната оценка е по-висока. Това, че са свързани лица, продажбата може ли да е на балансовата стойност, като издава фактура /без начисляване на ДДС по чл. 45 ал. 3./ или трябва на пазарна цена??? Всички такси ще са на данъчна оценка за сметка на ООД-то. Сделката ще се изповяда пред нотариус.
Когато продавате на нерегистрирани лица стоки от приложение 2, документирате продажбата с отчет продажби по обичайния ред :smile1:

Много благодаря! Так го осчетоводих в Дневника за продажби.
Издаване на фактура Чл. 113. (1) Всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената от него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117.
(2) Фактурата се издава най-малко в два екземпляра - за доставчика и за получателя.

 (3) Фактура може да не се издава:
1. за доставки, по които получателят е данъчно незадължено физическо лице;
т.е. може само с касова бележка
ФЛ не иска фактура и му издаваме само касова бележка! В дневника за продажби описваме отчет за продажби - свободна продажба! Нали касовата бележка също е данъчен документ!?!?
Ако някой е имал такава сделка, моля за съвет?!?!?
 При продажба на семена (в обхвата на приложение №2 ЗДДС) на ФЛ нерегистрирани по ЗДДС,  доставчика /рег. по ДДС/ задължително ли  издава фактура с ДДС или доставката може да се документира само с касова бележка?
В дневника за продажби,  продажбата на зърно на дребно трябва ли да има код 02 в клетка 8а, след като начисляваме ДДС 20%?
Осчетоводява се фактурата без право на данъчен кредит.
редакция на въпроса :excl:

Въпросът е: винаги ли при продажба на семена (в обхвата на приложение №2 ЗДДС) на ФЛ нерегистрирани по ЗДДС доставчика ще издава фактура с ДДС или доставката може да се документира и с отчет за извършени продажби при продажби на дребно?
Вие издавате ли фактура или само касова бележка като свободна продажба, защото и при мен са пуснали сако касов бон без фактура на физическо лице! Дали може или трябва да има задължително фактура?
Благодаря, сигурно ще го оформим като платен отпуск!
Болничният лист е издаден от ЛКК и надвишава 360 дни за предходните две години и текущата. Получен е отказ от НОИ и трябва да се анулира без да се издава нов. Ако има нов трябва да е само с решение на ТЕЛК. Трябва да се направи корекция на персонален регистър. Дните в болничен като отработени или платен отпуск?!?!?
При анулиране на издаден болничен от 2015 г./представен  в НОИ в срок/, подават ли се в НОИ някакви документи /анулирания болничен и други/.
НАП получават ли справка от ДФЗ за субсидиите изплатени на регистираните земеделски производители ?
Благодаря за отговорите
 ООД купува движимо имущество за 300 лева - МПС /колесен трактор/,  от физическо лице с договор.
Декларира ли се в спр. по чл. 73 от ЗДДФЛ  и с кой код?
Здравейте, имам фактура  за доставка на семе люцерна. Доставчикът е издал фактура, като е начислил ДДС.  Люцерновото семе не е описано в част втора от приложение 2,  обратно начисляване, това означава ли, че няма да се съставя протокол по чл.117., а си осчетоводяваме фактурата с данъчна основа, ДДС и цялата стойност.
НА 30,08,2007Г СМЕ ЗАКУПИЛИ  ДЖИП  С ДОГОВОР ЗА ФИНАНСОВ ЛИЗИНГ. НА 13,01,2011Г, ЛИЗИНГА Е ПРЕКРАТЕН С ТРИСТРАННО  СПОРАЗУМЕНИЕ. ЛИЗИНГОДАТЕЛЯТ ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРА ЗА ЛИЗИНГ С ЛИЗИГОПОЛУЧАТЕЛЯ  И ПРЕХВЪРЛЯ НА КУПУВАЧ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ АВТОМОБИЛА С НОВ ДОГОВОР.
КАК ТРЯБВА ДА СЕ ОСЧЕТОВОДИ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЛИЗИНГА?  НЕ СМЕ ПОЛЗВАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДДС. ВСЕКИ МЕСЕЦ НИ ИЗДАВАХА ФАКТУРА ЗА ВНОСКА И ДДС, И ФАКТУРА ЗА ЛИХВА БЕЗ ДДС. ОПИСВА ЛИ СЕ В ДНЕВНИЦИТЕ ПО ДДС ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ. КАКВИ СЧЕТОВОДНИ ЗАПИСВАНИЯ ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ЗА ДА ПРЕКРАТИМ ЛИЗИНГА ПРИ НАС Т. Е. ЛИЗИНГОПОЛУЧАТЕЛЯ.
НАДЯВАМ СЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ДА РАЗРЕША ТОЗИ КАЗУС! МНОГО БЛАГОДАРЯ!