Имаме лице на граждански договор за цялата година. Сумата по договора е 300лв и ще бъде изплатена през ноември. Как трябва да се подаде декл.1? За всеки месец по отделно като разделя сумата на 12 ?
Благодаря предварително
Да. Непременно.
А нещо друго трябва ли?
Ще пращам управителя да ги подава в друг град и не искам да го върнат?
И още един въпрос.
Трябва ли да се носи и предписанието от НОИ заради изтеклите срокове?
А на сайта на НАП ли да търся архив?
8 коригиращи за 2000 и 5 редовни за 2001. Всичките са за едно лице.
Здравейте
Имам предписание от НОИ да подам коригиращи декларации 1 за 2000г и редовни за 2001г. Програмата на НАП е до 2003 затова ще ги правя на хартия. Въпросът ми е коя бланка да използвам за съответната година или сегашната?
Здравейте отново.
Относно декларация 1 за СОЛ на мое запитване до НАП получих следния отговор:
За периодите от м. януари до м. ноември /вкл./ на 2012г. е приложим стария ред за подаване на данни с декларация обр. 1, т. е декларация обр.1 се подава не по-късно от 10 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
По отношение на периодите за м.декември и за следващите са приложими новите разпоредбите на Наредба Н-8 от 2005 г. – т. е за м. декември 2012 година и за следващите периоди срока за подаване на декларация обр. до 25-о число на месеца следващ месеца за които се отнасят осигурителните вноски.
Аз имам питане относно промяната на чл.7 от КСО. Според мен вече ще могат да се изплащат заплати преди да са внесени осигуровките за месеца. Но това дали се отнася за минало време. При нас например не са внесени осигуровките за ноември и декември 2012. Мога ли да изплатя заплатите?
Аз днес звънях в НАП за СОЛ с неплатени осигуровки за цялата 2012г. Отговора беше че декларациите следва да се подадат след плащането им. А от януари вече до 25-ти на следващия месец.
Имам проблем с програмата на НАП за регистрация на тр.договори. Свалих я на лаптоп с Windows 7 и като я стартирах бутоните от менюто са изписани с въпросителни знаци вместо на кирилица. Иначе ако реша да въвеждам данни ги изписва на кирилица. Само да отбележа че програмата за декларации 1 и 6 например няма този проблем.
Писах и в други форуми и затова да допълня че всички настройки на Language и Region в Control panel са BULGARIAN.
Благодаря предварително
Изшинявам се но малко се обърках от различните мнения. В забележката се описват дните както са описани в болничния или само тези за сметка на НОИ? И ако болничните навлизат и в следващ месец по отделно ли се описват за всеки месц?
Благодаря предварително
Да, правилно. Не забравяй в забележка да запишеш дните в болнични, както са записани в самият болничен.

Без да махаме трите дни за сметка на работодателя ли?
Не успявам да открия таблицата с макросите на сайта на НАП за да направя справката на електронен носител. Може ли някой да ми помогне.
Благодаря
Здравейте.Имам следния въпрос:
В нарушение ли ще бъде работодателя ако със допълнително споразумение подписано от двете страни /чл.119 / намали заплатите на  персонала, т.е. със съгласието на работниците.
Благодаря предварително за коментарите