Здравейте,
Основната дейност на фирма е извършване на транспорт на стоки в страните от ЕС. Управителят си купува лек автомобил. Ще може ли да ползва данъчен кредит за разходите по поддръжката му? Мога ли да се позова на чл. 70 ал. 2 т. 5 и да ползвам ДК?
Здравейте,
Този срок актуален ли е? Не беше ли три месечен?
Аз съм работила с тях и минах проверка от НАП:
В дневниците само:
-такса за карта за гориво

Друго не
т.е. основанието за нулева данъчна ставка е чл. 21 от ЗДДС - място на изпълниние на услугата извън територията на България; данъка е дължим от получателя

да така е
За какво се ползва бутон импорт на файл при подаването на декларацията?


Ако си попълнила декларацията предварително с баркод в pdf формат.
Системата генерира файл и него прикачаш.
Най - страхотния, позитивен и полезен форум в България! :smile1:

+1  :give_rose:
A изплатените доходи на ЧСИ може ли пак с този код да се подадат?
Здравейте,
Фирмата ни има товарен автомобил на лизинг. За автомобила сме платили автокаско и гражданска отговорност. Мога ли да префактурирам тези суми (за автокасото и ГО) към трето лице (клиент) без да начислявам ДДС. Чета чл.26, ал.5, т.3 от ЗДДС и съвсем се обърках.
Здравейте,
Има ли някой достъп до този документ:

http://zakonnik.bg/document/view/qanda/143661/241282

А също търся и едно разяснение за международни шофьори:
01-18-690/26.01.2009 г. на ЦУ на НАП.
Моля ви колеги, ако имате достъп до тях да споделите!
Благодаря предварително
624/504 тази контировка е за клиента нали?

А ако фактурата е уговорена да се плати в евро, клиентът плаща в евро точно толкова колкото е задължението -2000, но я плаща по БГН сметката на доствчика. Доставчика е осчетоводил фактурата в БГН, тогава доставчик може ли да вземе следната контировка:

624/411
мисля, че по-скоро не , а да си остави салдото по 411
Доколкото разбирам Вашият клиент е наредил плащането по задължението си в евро по левовата Ви сметка като е изчислил задължението си в евро по фиксинга на БНБ. (Много удобно :wink1: )

Само че, за банката остава задължението да завери левовата Ви сметка срещу постъпилото евро и за банката това е операция по покупка на валута от Вас, която тя купува по курс 1,949 лв. за 1 евро. Вие имате курсова разлика - финансов разход от продажбата на 2000 евро на банката. Токи финансов разход ще си отчетете като такъв.

Остава, обаче неизплатено задължението на клиента и би трябвало да го поканите да доплати разликата по фактурата.

Няма как да закриете салдото по 411 без доплащане от страна на клиента.

T.e. и финансов разход и вземане от клиента, така ли?
До сега кой и как ги е осчетоводявал? Погледни и ППЗДДС!

На разход, без въобще да влизат в дневниците.
Никой ли няма подобни случаи?
Здравейте,
Налага ми се да осчетоводявам разходи и приходи при международен транспорт и имам нужда от съвет. Имаме три камиона, които извършват транспортни услуги в рамките на Европейския Съюз, които ще се фактурират на датска фирма (регната по ДДС), т.е. с нулева ставка на ДДС.
Отделно от това датската фирма ни издава фактури и кредитни известия за магистрални такси, оборудване, гориво и др. Тези фактури, обаче са без начислено ДДС. Как да ги представя в дневниците по ДДС и да съставям ли протокол по чл.117?
Благодаря предварително !
Не трябва да се удържа данък , тъй като за последното  тримесечие данъкът се изравнява с ГДД  - т е той не се удържа от лицето .

да това е ясно, въпроса беше за разликата какво да правя, но както и да е. Ще ги накарам или да направят доп.споразумение или да платят разликата в брутото сега през декември.
Хубаво са превеждали, а какво са декларирали?

118,68 (39,56*3)
Здравейте,
Миналата седмица поех една фирма, която плаща наем за офис на физическо лице. По договор брутната сума е 445 лв. при което дължимия авансов данък е 40,05 лв. Но те са превеждали не 40,05, а 39,56 лв. през цялата година (за да им е по-лесно по 400 лева нето на физическото лице). Сега в четвъртото тримесечие се чудя какво да им кажат да преведат на физическото лице и съответно като данък?
Благодаря ви предварително за съветите.
Здравейте,
Поех счетоводството на ЧСИ, но имам известни трудности с осчетоводяване на банката. Човека има 10 банкови сметки, по които пристигат хонорарите, такси, разноски, лихви по различни изпълнителни дела. Чудя се как да закривам 411като никъде не се споменават номера на фактури издадени от ЧСИ. Има и някои като транзитни сметки. Работя с Микроинвест и не знам как да организирам сметките за банките. Човека работи като ЧСИ от 01,01,14 г. Моля ви някой, ако води ЧСИ да помогне малко. Благодаря!