Няма заповед началника е писал докладна до директора за предложение за промяна на отпуската на работника аз мисля, че нямам право да му дам копие на доклада по скоро трябва началник отдела да му даде обяснения?
Искам да попитам имам ли право да дам копие от доклад  на началник отдел на работник касаещ смяната на отпуската му и на какво основание. Моля Ви много е спешно!
Може ли някой да ми каже на колко пъти в годината работника има право на отпуск имам в предвид че при нас работниците са с 24 дни и шефа казва, че на 2 пъти по 12 дни трябва да си ги вземат.
И другия ми въпрос е след като пускам заповед в настоящата година, но отпускът влиза и в следващата нова година разрешено ли е по закон? При нас не ни разрешават например както са дадените новите почивни дни за 2014 г. повечето колеги искат да си пуснат отпуск от 29.12 до 02.01.15 - 3 дни , но не ни разрешават поради тази причина карат ни 02.01.15 г. да си го пишем към новата отпуска от 2015 г.
Моля Ви много е спешно!
Благодаря предварително за отговорите!
Благодаря на всички за бързите отговори много ми помогнахте!
значи мога да си го освободя по чл. 325 по взаимно съгласие
Моля някой да ми помогне - имам колега който на 19.11.13 г. навършва пенсионна възраст и иска от 20.11.13 г. да го освободя от работа по кой член от КТ да го освободя без му попреча да си получи 6 заплати и да дължи предизвестие?
Може ли някой да ми помогне? Работниците на фирмата работят 5 дни /пон-петък/, но сега се налага и в събота през нощта да работят каква заповед да им пусна? Шефа не иска да плаща нощен труд и извънреден! И колко дни трябва да почиват след това и ще е нарушение ако се разберат вместо да им плаща да им пусна още 1 ден почивка?  Благодаря предварително на всички за отговорите!!  :smile1:
Искам да попитам следното:
Назначила съм служител по чл.68, ал.1, т.3 от КТ на 12.12.12 г.  като в ТД изрично съм упоменала до завръщане на титуляра.
На 02.01.13 г. титуляра ми връчва молба за напускане с 1 месец болничен  по кой член да пусна ДС на първия служител, за да стане на безсрочен трудов договор.
Благодаря предварително!
Ако може някой да ми помогне имам следния проблем - На колега му се е родила дъщеря на 26.12.12 г., но днес /02.01.13 г./ ми донася бележка от родилното с молба за отпуска по чл.163, ал. 7. Петнадесет дни календарни му се полагат според мен трябва да е отпуск до 16.01.13 г. Така ли е или греша?   
не не важи  да уточним смешно е но в КТД - 20 дни ТД - 20 дни
Има КТД с заложени 20 дни, а за предишното основание за 26 дни според стажа са получавали допълнително дни някой дори са били с 30 дни и е заложен чл.156а
по договор им са заложени 20 дни /чл.155 от КТ/, но директора иска да им даде допълнителен отпуск 4 дни / работят на вън работниците/ но по заповед е пуснат чл. 156 и те го оспорват искат поне 6 дни, а естествено той не желае. В КТД е заложен чл. 155
Може ли да пусна допълнително споразумение за увеличение на отпуска без да може да се оспори от служителите и по кой чл. от КТ? Може въпроса да е тъп но имам следния проблем в определено звено от предприятието пуснах заповед по чл. 156 за 4 дни, но не желаят да я подпишат тъй като искат 6 дни. Като се има предвид, че при нас дойдоха по чл. 123 и в предишното предприятие са имали 26 дни.
И другия проблем е как да разделя 4 дни на 11 месеца работа ако може да стане въобще?