Лице има двойно гражданство-българско и друго в страна от ЕС.Живее постоянно/повече от 183 дни/в другата държава.В БГ получава наем и хонорар по гр.договор за работа около 20 дни.Подавана е декл.по чл 55 и е внасян авансов данък.В другата държава се внасят всички данъци и осигуровки по заработените там възнаграждения по постоянен трудов договор.
У нас ще се подаде ГДД само за доходите от наем и по гр.договор.
Мисля, че при тази фактология не се подава нищо за избягване на двойно данъчно облагане?
Самоосигуряващо се лице-пенсионер,който работи във фирмата без възнаграждение се осигурява 6 месеца само здравно.От м юли започва да получава възнаграждение.Полагал е труд цялата година ,но половината без възнаграждение,а другата половина с възнаграждение.Следва ли сега осигурителният доход да се дели на 12 или на 6.Според мен на 12,защото е упражняван труд цялата година
Лошото е ,че и двете суми са под един код и не може да се раздели данъка според това -начислен -удържан.А в справката пише удържан данък.
През първо тримесечие на 2018 е гласуван дивидент -100000лв,от които 95000лв раздаден на съдружниците,а 5000лв удържан и внесен данък.През четвърто тримесечие е подадена декл.55 от ЗКПО ,поради липса на неразпределена печалба, за 20000лв скрито разпределение на печалбата и начислен 1000лв данък/начислен,не удържан/Сега при попълване на справката по ч. 73  под код 814 ще декларирам сбора от двете суми 100000+20000,но за данъка съм раздвоена,след като единият е удържан,а другият начислен.Пак ли сбора ще декларирам?
Да видях ги тези примерни планове.В тях няма този гриф  за който питам
Да се включа и аз по темата-изчетох няколкото примерни Планове.Въпросът ми е -ще трябва ли при Дружествата ,планът да носи гриф-Одобрявам или Утвърждавам с подпис от управителя.
Благодаря!По-вероятно е да се удължи срокът!
Съдружник,дружество, внася в Дружеството по чл 134 от ТЗ определена сума.С нея са закупени дълготрайни активи,а самата сума при постъпване в банката е отнесена към с-ка 490 "Разчети със съдружници".През 2018 г е падежът на тази сума,но тя няма да бъде върната на съдружника.Как да отнеса тази сума -да я оставя ли по тази сметка,след като съгласно посочения член от ТР,тя не участва във формиране на капитала.
Благодаря за бързия отговор.Четох и една статия от ТITA от 2017 г ,в която се коментира точно този начин на деклариране на "скритата печалба"т. е авансово.
Получих писмо от НАП за касовата наличност.Положението при мен е следното-голяма каса/75000х.,а неразпределената печалба,след покриване на загуба от 2017 -33х./Мисля да направя следното:Ще се раздаде на съдружниците дивидент за трето тримесечие -33х.лв.За останалата сума мога ли да подам сега декл.по чл. 55 до 31.10.2018 и ако се налага до 31.01.2019 и да декларирам "скритото разпределение на печалбата",като разликата между касовата наличност и раздадения дивидент и се внесе данъка до тези дати,а после с ГДД  до 31.3.2019 да я декларирам.Ще ми отчете ли системата ,че вече съм внесла данъка за скритото....... или ще стане някакво дублиране.Моля за помощ.
никой ли не е подал Приложение 11 в ТР??Само Декларация  по чл 38 ал 9 т.2 от ЗС свободен текст ли подавате?
Мога ли да ползвам приложение 11 ,подадено в НСИ за фирми,неосъществяващи дейност по ЗС, за Търговския регистър.Притеснява ме това,че в декларацията по  Приложение 11 не е посочен чл.38 ал.9 т.2 от ЗС,а само,че не е осъществена дейност по ЗС
Да така ще е най-чисто.Благодаря!
Знам,че срокът за тази декларация изтече на 31.10.2017, но сега се сети управителят,че трябва да разпределят дивидент  оправят касата още през трето тримесечие.Подадох декларация онлайн с надежда,че НАП ще я приеме и ще наложи глоба за закъснение и лихва за невнесен навреме данък,но същата не беше приета с мотив,че вече има декларация по чл.55/да има за наем/ и срокът за корекция е изтекъл.Намерението е през четвърто тримесечие да се начисли още дивидент,да се подаде навреме декларация и за 2017 касата да се нормализира.Какво да правя с това трето тримесечие?
Относно Дружества без дейност и през тази и предходната година,вече не публикуваме нищо,нали?Логично-от нулевите редове.
Физическо лице продава апартамент ,като е спазено изискването на чл 13 ал 1 т.а.
Същата година лицето придобива апартамент по наследство,който също иска да продаде-тук се позоваваме на чл.13 т 26.Според мен и двете сделки са необлагаеми и не следва да се декларират по ЗДДФЛ.Това,че са продадени в една и съща година не влияе.
Моля за потвърждение,че разсъжденията ми са правилни или ......
Гражданин на Германия иска да упражнява свободна професия в БГ след съответните
регистрации.Ако той е осигурен в Германия върху съответна сума,тя включва ли се и формира ли макс.осигурителен доход от 2600лв или двете осигуряваня са независими едно от друго.