Здравейте!
Казусът ми е сходен. Майката се връща на работа, преди навършване на детето на 2 г, но то ще започне да ходи на ясла, месец след като тя се е върнала на работа. Същата ли е последователността за подаване на приложение 10 в НОИ?
ПС Майката се връща на работа през март, а детето започва да ясла април.
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако въпросът ми е глупав или безсмислен за някого, но не съм наясно с издаването на служебната бележка...
Става въпрос за доходи от наем, като в края на месеца, се плаща наема за следващият месец. Всеки месец съм си издавала СИС и служебната бележка (като съм ползвала бланката от сайта). И въпросът ми е: сега трябва ли да издам обща служебна бележка за всички изплатени доходи, или хазяина ще си ползва всяка една към СИС?
Много благодаря, точно такава информация ми трябваше!
Здравейте, колеги!
Имам следната молба към вас - може ли някой да ме ориентира в коя наредба, предписание, указание или някакъв друг нормативен акт, мога да намеря описани колко часа има право да шофира шофьор на товарен автомобил (микробус, не пътнически), както и някакви други указания относно отчитането на такъв вид труд. Много ще съм благодарна на всички включили се!
с ел.подпис е ясно,но за какви дати да пиша  :question:
става въпрос за януарско ДОД - удържано през 02 и февруарски СО .... срокът и за двете беше 25,03
дали да не ги напиша че са мартенски ...
Здравейте!
Спешно имам нужда от помощ ...
В цялата галамация около годишното приключване, съм пропуснала да подам обр. 1 и 6, в срок до 25.03.2014 .... някой може ли да ме посъветва, как е най-правилно да постъпя?
27
ЮЛНЦ » Re: Депозит ЮЛ
12.02.2014, 13:32
хмммм ами да ... само за ФЛ, тотално съм се побъркала ... и за това никъде нищо не мога да намеря за  ЮЛ!
Благодаря, че ми отвори очите ...  :blush:
а като стана въпрос за ФЛ, те не подават нищо нали?
28
ЮЛНЦ » Депозит ЮЛ
12.02.2014, 09:48
Здравейте!
Имам следната питанка ... ЮЛ има депозит в банка ... след една година, банката са превели някаква сума, която очевидно е изплатената лихва ... и толкова ... не е ли редно да дадат някакъв документ, колко е лихвата и колко данък са удържали ... или само си осчетоводявам 505/70.. и това да е цялата философия?
Ще съм благодарна на всички които изкажат мнение и опит!
Да знам, че системата си ги държи като задължения до датата на падежа, но аз не чакам падежа за да си платя задълженията ... и като съм си платила данъка преди 31.12.2013 и съм си го начислила, към края на годината в отчета няма да имам задължения :) а в НАП ... там отделна работа, на тях не мога да им хвана спатиите, кога по колко и от кои от моите предени суми си приспадат ... честно казано, се отказах и да ги търся ... важното е че накрая сумите равнят (поне за сега)
Благодаря irenabrili и аз така си мислих, т.е. стигнах до този извод, още като изплатихме дивидентите и си платих данъка, реших и да го декларирам тази година, поради същата причина като колежката от другата тема - да нямам задължения към края на годината. Колежката ми сигурно се е подвела, от съобщението на страницата на НАП, че не трябва да се удържат данъци за 4-то тримесечие, но там става въпрос за АВАНСОВ данък, а в моят случай не е авансов. Благодаря отново!
Здравейте!
При Решение на ОС на ООД, през октомври 2013г. е взето решение да се разпредели печалба от минали години. На съдружниците е удържан данък, който и внесохме в деня на изплащане на дивидентите. Прочетох някой неща и за себе си стигнах до извода, че трябва да декларирам платеният от дружеството данък със декларация по чл. 55, но сега от колежки разбирам, че не трябва да декларирам нищо и дори да си искам внесеният данък. Тотално се обърках вече! Може ли някой да ме ориентира, къде да прочета и какво да направя?
Здравейте!
Реших да споделя как е правилното осчетоводяване на казуса, който споделих по-горе:
Тъй-като вече сме издали ф-ра с 0% ДДС и нямам никакви документи за транспорт, си подавам ф-рата като освободена доставка и изчаквам до края на м. Септември и прилагам:
Чл. 46. (1) В случай, че доставчикът не се снабди с документите по чл. 45 до изтичането на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем, се счита, че доставката е облагаема със ставка 20 на сто.
(2) В случаите по ал. 1 данъкът се начислява от доставчика чрез издаване на протокол по чл. 117, ал. 2 от закона.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2008 г.)  Протоколът по ал. 2 се издава в 15-дневен срок, считано от последния ден на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем.
Ако някой има подобен случай .... Дано информацията бъде полезна!
благодаря  alfa, аз също съм на мнение че трябва да се начисли ДДС, но не бях сигурна ....
Здравейте! Имам казус, за който не съм сигурна кое е най-правилното решение, тъй-като не съм много запозната с продажбата на стоки на клиенти от страни членки на ЕС.
Ще съм благодарна, на всички, които се отзоват и споделят опит и мнение.
Та казуса е следният: продадени са авточасти, които обаче са монтирани (в български сервиз) на превозното средство, собственост на фирма от страна членка на ЕС. Зная, че ако стоката е превозена до въпросната страна е освободена доставка, но в случай, че са монтирани на ПС и така са излезли от страната ... това май не е освободена доставка?...
Ф-рата са я издали с 0% ДДС, но аз мисля, че трябва да си начисля ДДС-то. Ако разсъждавам правилно - това с Протокол ли да се случи?
Не сме доволни от нея и при всички положения щеше да се наложи да я освободим (аз вече я освободих), но от човешка гледна точка, ми се искаше да я освободя така че да може да взима по-висока борса.

aneta72 да от 01.05 я освободих, само Заповедта пуснах с дата 30.04, а считано от 01.05 - притеснявах се дали е възможно от 01.05 от гледна точка на това че е почивен ден ...
благодаря ви
Здравейте!
Имам следната питанка - на служителка последният й работен ден беше 30.04.2013 мислих да я освободя от днес (07.05.2013), но се оказа, че е договорът й е от 02.11.2012, с дата на постъпване 05.11.2012, т.е. мога да я освободя и по чл. 71. Мога ли наистина да я освободя по този член, преди изтичане срока на изпитване, без да съм в нарушение на законодателството?
Предварително ви благодаря за помощта!
много глупаво се получи.....
но продавача, се страхувал че няма да си платим ДДС-то тук и за да се застрахова, да не го дърпат него там ... си начислил човека ДДС. Дано се съгласи да издаде нова ф-ра! Сега ще се уговарят с него, че иначе възстановяването от тяхна страна ми се струва сложна процедура, а двойно начислен ДДС - хвърлен на вятъра, няма как да го оставим, че не е и малка сумата.
Здравейте!
Иска ми се да споделя следният случай с вас и да чуя мненията ви по въпроса.
Ситуацията е следната - купуваме си лек автомобил от ЕС, от ЧЮЛ, като във ф-рата на доставчика има начислен ДДС, въпросът ми е ние сега пак ли трябва да му начислим ДДС-то повторно?
От инспекцията по-труда съветват, ако се е работило да начислим празничен труд .... което ме навежда на мисълта, че трябва да си го призная за почивен ден, за тези които не са били на работа.
Благодаря на всички, които се включихте
Здравейте! 25-ти септември се чества като ден на гр. Добрич, общинският съвет реши, денят да бъде неприсъствен, за работещите на територията на градът. Въпросът ми е във ведомостите за работни заплати като неработен ли трябва да го отбележа?