Благодаря за отговора, ама ..... моля за още малко доуточнения: какво е особеното при сключването на трудовия договор?
Трябва да назнача на трудов договор лице със статут "постоянно пребиваващ в страната чужденец". Лицето е с ЕГН (българско), женено е за българин, центърът на жизнените му интереси отдавна е в България...... - не знам тези подробности от значение ли са, но ги упоменавам.
Въпроси:
1. Има ли някакви особености при сключването на трудов договор с това лице?
2. Осигуряването му като на български гражданин ли ще е?
3. Мога ли да му призная стаж (за начисляване на клас) ако ми представи преведени от лицензиран преводач документи за това?
Вярно колега, за 0,30лв става въпрос, но мен въпроса ми е принципен. Просто да си изясня и за в бъдеще какво да правя с такива грешки.
Брагодаря за отговора!
Така ще направя. А коригира ли се с тази сума счетоводния финансов резултат в данъчната декларация (увеличение) и къде по-точно да отнеса тази сума?
     През месец август 2011 по невнимание внесох 0,30лв  ДЗПО. Не писах писмо до НАП с молба за прихващане през следващия месец.  .....и сега ми остана едно салдо по сметката дето ме дразни. Четох, защото ми се струваше много лесно, ама накрая се обърках как е най-правилно. Моля за помощ! :smile1:
Моля за помощ по един мноооого дискутиран проблем - изчетох много, но нещо не си ги обяснявам нещата:(
Става дума за  ПОДОБРЕНИЯ на ДМА
Ясно ми е как се правят нещата в САПл, как се коригира балансовата стойност (отписване не натрупаната амортизация и капитализирането на разхода за подобрение), въвеждане на нов срок за амортизиране
241/20
20/613
Не ми е ясно как стават нещата в ДАПл - там няма отписване на набраната амортизация - със стойността на подобрението увеличаваме амортизируемата стойност...
И оттук въпросите:
1. Удължаваме ли срока на амортизацията в ДАПл?
2. Как рефлектират в данъчната декларация тези акробатики - увеличения/намаления....
     Заплатите за месец декември 2011 са начислени и изплатени в последния ден на месец декември 2011г. Осигуровките и ДОД са внесени в същия срок. Днес започвам да изготвям януарските заплати.
     Проблем: трябва да изготвя служебна бележка по чл.45 от ЗДДФЛ на лице за което към 31.12.2011 нашата фирма е основен работодател. Когато я подготвях видях, че е трябвало да довнеса ДОД 0,01ст. (при изравняването) в месец декември - не съм го направила... Дайте ми съвет ....
Колеги, моля за помощ!
Освобождавам лице, работило във фирмата на непълно работно време - 4часа. Попълвам му УП-3... ииии понеже ми е за първи път не съм на ясно как да превърна 4 в 8 часа??? Някоя формулка да ми кажете, че ми се иска принципно да си изясня нещата? Ползвах калкулатора за осигурителен стаж та КиК инфо, но двата метода дават различни резултати - кой да ползвам?
Стаж на лицето - на 4 часа е:
01.01.2010 - 12.02.2010 включително
01.11.2010 - 06.06.2011 вкл
01.07.2011 - 31.12.2011