Ако към 05,06,2018 сте имали стаж 35г. и 8 месеца, е можело да се пенсионирате 1г по-напред на основание чл.68А. Аз също съм 58-ма година и съм пенсионер още от 19,07,2018г на 60г и 4 месеца.
Всички, които ще се пенсионират до края на 2023г, ще имат право, да им се изчислят пенсиите и по двата варианта, нов и стар, с избор на 3г. преди 97-ма. И ще получат това, което ще е по-изгодно за тях.
https://isbs.nsi.bg/ISBS/faces/welcome
От тук правиш регистрация, има и указания
Ако имаш и неразпределена печалба, това означава, че шефът си е взел дивидента, но не е платил данъка от 5%. Правиш решение за разпределяне на дивидент и внасяш данъка.
Пробвайте и на програмата на НОИ.
С каква програма се опитвате да направите болничния?
ДДС на лизинг на автомобил с N1 сертификат за 3+1 места




Здравейте,
Предстои ми закупуване на лизинг на SUV автомобил със сертификат N1 3+1 места. Фирмата ми е малка търговска, с магазини.

Въпросът ми е:
1. НАП ще признаят ли ДДС на лизинговите вноски?
2. Ако отговора е не, тогава може ли да ползвам такова само на консумативите при положение, че се откажа от това на лизинговите вноски?
3. Търговията на дребно смята ли се за присъща дейност при придобиването на автомобил 3+1 (товарен) или варианта 6+1 (пътнически) е по добре?


Отговор:

Здравейте,

когато автомобилът има сертификат N1 тогава се смята, че автомобилът не отговаря на определението за ''лек'', от което следва, че при придобиването му под формата на финансов лизинг принципно имате право на данъчен кредит, както и за всички съпътстващи горивно-смазочни разходи и други. Важно е да се отбележи, че Съгласно ЗДДС за да е налице правото на приспадане на данъчен кредит трябва да са изпълнени и други условия.
На първо място автомобила трябва да се използва за целите на извършваните от регистрираното лице облагаеми доставки.
Тук е важно да се отбележи, че след като е упражнено правото на ползване на ДК, за да не се попадне в хипотеза, в която да е необходимо да се начислява ( връща ) данък, е необходимо автомобилът да е ползван само за облагаеми доставки. В случай пък, че се използва за представителни, развлекателни или за лични цели, както и ако се предоставя за безвъзмездно ползване, няма да е налице правото на приспадане на данъчен кредит. Изключение прави безвъзмездното транспортно обслужване от местоживеене до месторабота и обратно, предоставяно от работодател на работници и служители за целите на икономическата му дейност.
В допълнение трябва да се отбележи, че често данъчните органи не приемат автомобил с хомологация Н1 за товарен и не приемат ползването ан ДК. Истината е, че ако в талона за регистрация от КАТ пише „товарен“, следва да няма никакъв проблем нито за ползване на данъчен кредит, нито за възстановяването му.
До втория Ви въпрос - когато нямате право на ДК за самия автомобил, то тогава нямате право и за всички разходи за горивно-смазочни материали и други консумативи
 До третия Ви въпрос, ако автомобилът е товарен и това изришно е записано в талона за регистрация от КАТ, лично мое мнение е, че това е по- изгодно.

Има ли приспособление N1.
Зависи, какво пише в талона на автомобила-лек или товарен.
От НАП казват, че докато не се отпишат тези задължения, отстъпка няма.
В сайта на НАП пише това:
Отстъпка от данъка

Лицата, които подават годишната данъчна декларация по електронен път, могат да ползват 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., ако едновременно отговарят на следните условия:
•подали са годишна данъчна декларация по електронен път в срок до 31 януари на следващата година;
•към момента на подаване на декларацията нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения; и
•данъкът за довнасяне по годишната данъчна декларация е внесен в срок до 31 януари на следващата година.
ЕТ иска да ползва отстъпка до 31,01,19. Но, в ДОСметка има задължения с изтекъл давностен срок от 5г, както и абсолютен срок от 10г. Трябва ли да се отпишат задълженията от партидата, за да се ползва отстъпката.
Благодаря за изчерпателния отговор!
Майка ползва неплатен отпуск по чл.167а за гледане на дете до 8 години. Мисли да запише детето на градина. Трябва ли да й се спре отпуска?
Благодаря за систематизираната информация!
Фирма с две дейности- валутни сделки (освободени) и облагаеми сделки-услуги, към 31.12.18 приключва с приходи от валутните сделки-58000лв и 10000лв от облагаемите. Според мен подлежи на рег. по ДДС към 07,01,2019г. Но по какво се разбира коя е основната дейност на фирмата, според мен по обема на приходите. Защото в чл.96 от закона е казано, че не се вкл. в оборота за  регистрация, когато валутните сделки, не са основна дейност на фирмата. Но, в случая, приходите от последните са повече.
Според мен, можеш.
За минали тримесечия , не можеш да коригираш размера на ав.вноски. Изравняването ще направиш във вноската сега за 3-то тримесечие и ако правилно разбирам в увеличение.