Нови срокове за подаване на осигурителните декларации 1 и 6
07 Януари 2013

От началото на тази година двете от най-често подаваните  осигурителни декларации - образец 1 и образец 6, ще се изпращат от работодателите в НАП в един и същи срок. Според промените в законодателството, в повечето случаи, това трябва да става ежемесечно до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, попълнени в тях.

С уеднаквяването на  сроковете декларации образец 1 и образец 6 ще постъпват в НАП едновременно. По този начин се улесняват клиентите на приходната администрация, но и се намалява броят на случаите, при които има невнасяне на осигурителни вноски и същевременно получаване на обезщетения.

Декларация образец № 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" (ГВРС) на осигурените лица и облагаемия доход. Декларация образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ" съдържа данни за дължимите осигурителни вноски за фондовете на Държавното обществено осигуряване, УчПФ, ДЗПО, здравното осигуряване, фонд ГВРС и за удържания авансово данък върху доходите от трудови правоотношения на физическите лица.

Промяната на сроковете за подаване на осигурителните декларации е във връзка с променените срокове за внасяне на задължителните осигурителни вноски. От 1 януари 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всички над 50 кода за вид плащане, с изключение на два - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.

Образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, може да видите на интернет страницата на НАП.

Източник НАП: http://nap.bg/news?id=1661
Създаден на: 07.01.2013
След част1 има:
  Забележка: За дължимия авансов данък по чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ декларация за четвъртото тримесечие не се подава.

Според мен не трябва да се подава Д55 до 10.01.13

Нешева, отговорът е от вчера на Делфин във 14:30 часа.
Искам и аз да попитам, Д73 отпада ли, след като ще попълваме Д55 ?
   У В А Ж А Е М И  К Л И Е Н Т И !



Считано от 01.01.2013 г. се извършват промени при отчитане на всички администрирани от НАП приходи, при което:

1.Всички администрирани от НАП приходи (включително ДОО, Учителски пенсионен фонд, ФГВРС и НЗОК, с изключение на вноските за ДЗПО)
  се превеждат по досегашните сметки 81** на съответните ТД на НАП по новооткрит код на вид плащане 11 11 11

  Всички останали кодове на вид плащане 11 ** ** за постъпления се закриват.
  Задължените лица могат да внасят по сметка 81** с един платежен документ дължими суми за повече от един вид публични вземания,
  вкл. и едновременно внасяне на дължими суми за централния бюджет, ДОО и НЗОК ( с изключение на вноските за ДЗПО).

  Закриват се сметките за приходи за ДОО и НЗОК (85** и 86**) на НАП.

2. Администрираните от НАП приходи за ДЗПО продължават да се превеждат по досегашните сметки 88** на съответните ТД на НАП,
  като за всички тези преводи се прилага само код за вид плащане 58 11 11.
  Всички останали кодове на вид плащане 58 ** ** за постъпления се закриват.

3. Администрираните от НАП приходи за централния бюджет от дивидент за държавата и вноските от 50 на сто от наемите съгласно
  § 19 от ЗДБРБ за 2012 г. и подобните разпоредби от законите за държавния бюджет за съответната година и наказателните лихви
  върху тях, се превеждат (независимо в коя ТД на НАП са регистрирани задължените лица) само по новооткрита от 01.01.2013 г.
  сметка 81** на ТД на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители”, включително и за дължимите преди 2013 г. суми.


 Уведомяваме Ви, че за посочените плащания:

 Няма да се прилага образецът „Платежно нареждане/ вносна бележка за плащане от/към бюджета /многоредово/”.

Отпада необходимостта от задължително попълване на следните реквизити на платежното нареждане/вносна бележка за плащане от/към бюджета:

• "Номер на документа, по който се плаща";
• "Дата (ддммгггг) на документа";
• "Период, за който се плаща" (във версия на BGD модул 3.20.022 се налага този реквизит да бъде попълнен за сметки 88. С новата версия
   която очакваме този проблем ще бъде поправен).

Вид на документа се попълва задължително 9 – Други

Обръщаме внимание, че след 14:00ч. на 28.12.2012 г. Банка ДСК няма да приема за обработка платежни документи по закритите сметки
и кодове на вид плащане, както и многоредови платежни нареждания/вносни бележки за плащане от/към бюджета за плащания към НАП.



     
За възникнали въпроси се обръщайте
на тел.: 9391-484,9391-869,9391-871
            9391-872,9391-868,9391-870


Банка ДСК
И аз като Пасат се питам ще разделяме ли пак дан. зад.лица(ДЗЛ) на СОЛ с ЕГН и на фирма с ЕИК.
Четеш в помагало, а не си отворил чл.10 на ЗКПО:
(6) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Документална обоснованост за разходите по чл. 204, т. 1 и 3, обложени с данък върху разходите, е налице и когато те са документирани само с фискална касова бележка от фискално устройство. Разходите по чл. 204, т. 3, обложени с данък върху разходите, се признават за данъчни цели и когато не е издаден пътен лист.
Регистрирана фирма ЕООД на съпруга, която получава майчинство до 2г. Мисля, да пусна на съпруга й ДУ и да го регистрирам в ТР, до изтичане на майчинството.
Някаква друга идея?
Мерси, точно така смятам да направя, тъй като според мен следва да се приспаднат осиг-те внесени в ООД-то, след като са по ЕГН.
СОЛ, което се осигурява сезонно в ООД от м.06 до м.09 вкл. в/у 420лв отваря сезонно и ЕТ, на което е собственик пак за същия период. Аз естествено подавам ОКД5, че лицето започва дейност от еди коя си дата и посочвам ЕИК (на ООД-то) от който ще се осигурява. В ЕТ-то няма да се осигурява.
И сега казуса е , има печалба от патент, като средно на месец се падат около 500лв облагаем доход.
Трябва ли да се приспадне на месец избрания ОД от 420лв и да се довнесат ЗОВ само в/у 80лв(разликата) или трябва да се довнесат ЗОВ в/у 500лв?
Щом лицето е на високия %, в кл.34-Нетно пишеш сумата в/у която се осигурява.
В ТК пишеш общ тр.стаж-2г.
В УП-3 пишеш на 2 реда:
1. ОС-1г
2. ОС 6м
и не сумираш.
Щом нямаш информация вземаш обратна статия 122/497, за 15 лв. едва ли ще имаш проблем.
Първо трябва да видиш защо са начислени активи по отсрочени данъци, за да може да разбереш кога да вземеш обратна статия 122/497.
Може да са от , например неизползвани отпуски, но първо трябва да провериш.
Лице регистрира ООД от м.04.2012 и запова осиг-не като СОЛ с високия %.
Преди това се е осигурявал в ЕТ пак като СОЛ с ниския %.
Ако сега представи болничен ще има ли право на обезщетение?
Бях чела, че за да има право на болнични трябва да направи осиг-не с високия % 12 м.назад преди болничния.
По-скоро е въпрос на счетоводна политика, ако искаш всяка една сделка да я приключваш до центр.курс на БНБ и веднага да отчиташ курсовите разлики чрез см.624;724.
В противен случай вал.сделки се отчитат съгл.СС-21