Не се разбира къде не е сметната точно левовата равностойност, при осчетоводяването на фактурата или в самата фактура, но ако е на самата фактура, според мен оставете нещата както са си, така или иначе не очаквате клиента да ви доплати.

Още веднъж - да, трябва!  :smile1:

СОЛ внася авансово осигурителни вноски, чийто размер се определя ат декларирания доход от предходната година (през 2012 е внасял вноски определени от дохода от 2011), защото преди да е приключила годината не може да знае какъв ще му е реалният доход.

След приключването на годината (2012), когато реалният доход е известен, се прави изравняване - с Д6 за осигурителни цели, с ГДД за данъчни.
След като е получил и доход по ГД, ДА, трябва да се подаде ГДД по чл. 50 ЗДДФЛ.
Трябва да си поиска и служ. бележки по чл.45 ЗДДФЛ от работодателя по ТД и от възложителя по ГД, и да ги приложи към ГДД (в оригинал ако подава на хартия).

Таблици 1 и 2 също трябва да се попълнят.

Трябва да подаде и годишна(с код 13) Декларация 6, в качеството си на СОЛ/ФЛ (по ЕГН).

Ако сте регистрирани по ДДС, основанието за неначисляване на ДДС би било такова специфично нещо.
Допускам, че на "обикновенните" фактури начислявате данъка, при положение че сте регистрирани.
Други разлики са валутата и езика на който е съставена фактурата.
Приложения № (1-6) към НСС1

Подават се едновременно две декларации ОКд5 от името на СОЛ:
 - една за прекъсване (не прекратяване) на осигуряването с ЕИК на ЕООД
 - една за започване на осигуряването с ЕИК на ЕТ

Аз само така за спорт - какво ще подава с ГДД по чл.50?

Прав(а) сте, горният ми пост е малко подвеждащ.
Прявилното е, ако няма други доходи освен тези по ТД, да се подаде само годишна Д6 от името нв ФЛ.

НАП така или иначе няма да приемат ГДД без вписан облагаем доход.
Щом не е получавал/а доходи от новото ЕООД, значи никаква сл. бележка не му/ѝ се издава.

Ще трябва да си поиска сл. бележка от местоработата по ТД по чл.45 от ЗДДФЛ.

СОЛ трябва да подаде от свое име, като ФЛ, годишна Д6 (с код за месец 13) и ГДД по чл.50 с попълнени таблици 1 и 2 за изравняване на осигурителните доходи, в срок до 30.04.2013. При подаването на ГДД, към нея се прикрепя и сл. бележка по чл. 45 ЗДДФЛ от работодателя по ТД.
Първо се покриват винаги главниците.
Точно обратното - първо винаги се покриват лихвите. Така, ако имате задължение главница+лихви и внесете погасителна вноска с размер този на главницата, вноската ще покрие лихвите до момента на вноската и част от главницата.
Непогасената част от главницата ще бъде на ново олихвявана до пълното ѝ погасяване.
Когато сте се регистрирали в Paypal, сте асоциирали и някакви карти (кредитни, дебитни) с тази регистрация. Всяка такава карта си има прикрепен IBAN към нея, следователно осчетоводявате движенията по този IBAN.
Да споделя опита си:

Новорегистрирано през 2011 ЕООД, без приходи за годината, малко разходи само за банкови такси, които нямат измерение в хил. лева. Капиталът също в хил. лева е 0.

Проблемът до който всички опират е с подаването на нулеви БАЛАНС и ОПР към ГОД в НСИ.

Всякакви съвети чух, от подаване на декларация за неактивно предприятие и ГДД 1010а, и съответно нарушавайки ЗСч, до разни специални ритуали, изразяващи се разпечатване на ГОД и ГДД на хартия и подаване лично в НАП, или манипулиране на данните с цел да излезе някоя хилядарка та да не са нулеви Баланса и ОПР.

Това са абсолютни щуротии. Не е необходимо да правите такива неща.
Решението, както ми подсказаха от НСИ по тел е съвсем просто. След като Баланса и ОПР са нулеви, просто не ги попълвате. Минималният набор от справки, за да подадете валиден ГОД е:
- Справка за предприятието
- Справка за група предприятия. В тази справка, ако не сте група предприятия, просто отбелязвате НЕ на първият въпрос и с това справката приключва.
- Отчет за труда.
Ако са приложими и други справки попълвате и тях съответно.

Това е. След това може да си подадете ГДД обр. 1010, като за да ви излезе в ГДД вх. номер за подаден ГОД (излиза автоматично по ЕИК), са необходими около 15-20 мин.