ФАКТ на Ранком.
Ако на някой му се занимава, нека да звънне на Марчето. Аз вече нямам нерви да провеждам още един разговор:))
alfa, благодаря за линка. Мога да подам още материали със същото съдържание и съм твърдо убедена, че в конкретният пример сумата трябва да е 300 лв.
Не мога да се преборя с програмистката и явно ръчно ще си нанасям сумата преди да пусна Д1 към НАП.
Чакам още някой да се включи.
Само ще споделя, че става въпрос за спор с програмистите на ТРЗ програма, която ползват и други колеги и ако не си гледатe записите, ще падат корекции:))
Здравейте!
При възнаграждение за личен труд на собственик например 300 лв., каква сума пишете в т.31 на Декл.Обр.1? Става въпрос за един спор и ще съм благодарна да ми отговорите.

Данните са следните:
Осигурителен доход - 420 лв.
Възнаграждение за личен труд - 300 лв.
Осигурителни вноски - 123,06 лв.
Данъчна основа 176,94 лв.
Данък - 17,69 лв.

Спорът в момента е дали в клетка 31 на Д1 се записва сумата от 300 лв. или сумата от 176,94 лв.
Ако са 2 колони в 1 декларация, пишеш 1 бр.
Още преди седмица подадох няколко такива декларации и обработката мина успешно.
- ако има само СОЛ с личен труд - едновременно Д1 и Д6
- при СОЛ / с личен или без личен труд / + персонал на трудови договори - едновременно Д1 и Д6 за всички
Явно има контроли при СОЛ и няма никакъв проблем при едновременното подаване.

Благодаря ти! Явно някаква настройка не е наред при мен, но нямам идея от къде е този проблем:(
Здравейте!
Не мога да изтегля вече подадена декларация по чл.92 в pdf формат от електронните услуги на НАП. Някой ще удари ли едно рамо да пробва, че не мога да преценя дали няма някакъв проблем при мен.
Може да подискутираме по въпроса:))
Така е. Нещо се отнесох и написах глупости:))
Всъщност майката, нищо, че е СОЛ,  попада в т.1 нали така?
И аз така си мисля, но нещо ме притеснява в чл.54, ал.2 и то по-точно подчертаното:
Чл. 54. (1) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо
заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично
обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2.самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.

Здравейте!

Имам една самоосигуряваща се майка, която е СОЛ и в момента получава обезщетение за отглеждане на 1-вото си дете, което ще навърши 2 годинки през м.05.2014 г. Към края на м.08.2013 г. на майката й предстой да вземе болничен за бременост и раждане за 2-ро дете.
Ще подам Приложение 12 за промяна на обстоятелствата и за спиране на първото майчинство. Майката би трябвало да има право на обезщенетие 50% от първото майчинство докато детето навърши 2 годинки, но тук малко не съм сигурна е моля за консултация.

Аналогичен ли е случаят като при майка, която работи по трудов договор и се застъпят обезщетенията при породени лица или има нещо специфично когато майката е самоосигуряваща се?
Като прочетох инфото в линка и разбрах за какво става въпрос. От НАП не можели да индентифицират представляващия при ООД;)) Явно не е достатъчно това, че при издаване на самия подпис е направена такава  индентификация и напърите си искат и те доказателства.
 Semirami, въпреки, че си титуляр на подписа, ако искаш пълен достъп, трябва да чекнеш ето това:
Желая да получа X пълен/ частичен достъп до информацията по предоставяните услуги.
Това е точно над забележката.
Погледни в ел.услуги в подаденото заявление дали има отметка там.
Ако ще подаваш заявление по електронен път, имай в предвид, че срокът за представяне на исканите документи е 1 ден. Приготви си всичко, за да си готова. Може да отнеме време за превода на документите на чужд езищ от заклет преводач и ги дай да ги превеждат.
Преди 2 дена платих едни лихви за стари периоди и вчера видях, че вече ги няма и всичко е наред. Странното ми е обаче как осчетоводиха тези лихви, а платеното на ДДС по подадени декларации, все още не е отразено. Или ще чакат 14.01, за да го направят или нещо друго се случва.
Кате, където съм могла, съм оправила нещата, но има още за съжаление. Оправиш едно, после се появи друго незнайно от къде:)) Пресен пример - всичко е оправено до стотинка и след 1 месец тръгваме да изваждаме удостоверение за липса на задължени и се появява неплатено ДДС от 2006 г.:)) Пак писма, пак копия на платежни и чакане:))
Писах по-скоро за тези, които си мислят, че всичко име наред, да вземат да си направят проверка, че може да не е наред:)
Направих проверка на задълженията на доста лица и фирми и се ужасих от това, което излиза в системата на НАП. В 99,99% от случаите платени суми в срок не бяха отразени като платени и нямам идея защо има такива нередности. Най-големите неточности са свързани с ДЗПО. Подадох писма да ги оправят, но сега видях, че в НАП нищо не са свършили в последните 2 седмици на декември.
От цялата история стигнах до извода, че дори човек да си мисли, че е изряден и всичко си е платил в срок, то това са си само негови мисли, но не и мисли на НАП:))
Излиза, че платил или неплатил, всеки трябва да си направи проверка в НАП. Лошото поне за мен е, че вече започваме плащанията по новата сметка и как после ще се разбере какво не е било наред в НАП, не знам.
Все още имам непрехвърлени суми на СОЛ от ЕИК към ЕГН и там ще е такава каша, че сигурно с месеци няма да се оправят нещата:)
XXXXX, ще направя малко уточнение към следващото твърдение:
Текстът за липсваща банкова сметка би трябвало да значи, че болничния е подаден, но работодателя не е представил номера на Вашата сметка или погрешка или защото Вие не сте дали такава.
Дори при подаден болничен лист с всички документи към него, пак може да се появява този текст. Това е така заради мотаенето в НОИ при обработката на документите. Можеха поне да махнат този текст с банковата сметка, за да не подвеждат потребителите на ел.услуги.