Благодаря, и аз така мисля, но е малко досадно заради бумагите - договор, а в края на годината декларация от ФЛ. Но щом няма друг начин...
Весели празници!
Здравейте,
Може ли някой да ми каже има ли друг начин за плащане от фирма на физическо лице за извършена услуга освен граждански договор? Става въпрос за еднократен хонорар.
Здравейте,
Моля за помощ! Чудя се как да осчетоводявам приходи и разходи по отделни поръчки без да ми се натрупват безкрайно много аналитични сметки?

Например по поръчка 1:

303                           /401
ан-с/ка Поръчка 1   
   
601                           /303
ан.с/ка Поръчка 1       ан.с/ка Поръчка 1

611                          /601
                                ан.с/ка Поръчка 1

701                          /611
ан.с/ка Поръчка 1     


Като се има предвид, че номерата на поръчките винаги ще са различни, това означава безкрайно много аналитични сметки...
Много благодаря! Аз бях на същото мнение, но тъй като не съм го правила до сега за повече от месец, не бях сигурна.
Здравейте,
Искам да попитам дали е правилно да съставя граждански договор за счетоводни консултации за цялата година с едно плащане в края на годината и има ли минимална сума по такъв договор? Става въпрос за фирма, която е регистрирана по ДДС, но няма дейност в момента и трябва да се пускат само нулеви декларации по ДДС.
Да, имах предвид, че не виждам проблем, да се третира като услуга, защото се извършва върху недвижим имот.
Не, услугата е друга, но предполагам, че принципът е същия, освен, ако няма разлика при неначисляване във и извън ЕС. Прочетете го внимателно и вижте дали отговаряте на условията. Не виждам връзка с недвижимият имот, защото вие просто извършвате услуга върху него.
Аз мисля, че основание за неначисляване е чл. 21, ал. 2 от ЗДДС. Поне ние така правим при извършване на услуга към Щатите.
Вкарай я в последният месец - ако не си подала за декември ДДС, ако си - за януари. Имаш възможност до 3 месеца да включиш документ в дневниците.
Фактурата за стока или услуга е? Защото, ако е за стока би трябвало да имаш митническа декларация за начисленото ДДС, а ако е услуга си го начисляваш сам с протокол по чл. 117 както при ВОП.
Не зная до колко е правилно, но аз лично осчетоводявам тази разлика като разходи по валутни операции -
дебит 624 / кредит 504