Здравейте,
установяваме, че фирма е издала грешно кредитно известие - кредитното е на по-голяма стойност от основната фактура. И фирмата издател и фирмата получател са си го въвели в съответния месец. 
Мнения каква корекция да правя - да издавам дебитно към основната фактура или да анулирам издаденото вече кредитно известие с протокол и да пускам ново в този месец? Други идеи?
Благодаря
Здравейте,
установихме, че в Дневник продажби сме подали грешно пусната от нас фактура на друг получател. Клиентите са със сходни имена, но съвсем различни с различни ЕИК и поради това е станала грешка. ДДС-то е подадено и е платено за съответния месец, но с грешно подаден получател. Как да направя корекция за тази грешка, каква е процедурата?
аз тази версия съм я свалила и до декември 2017 я ползвах без проблем, но сега от януари не иска да ми приеме файловете. Да не би да има друга промяна в попълването или нещо друго?
Здравейте, ползвам програмен продукт на НОИ за подаване на болничните. Досега не е имало проблем, но от началото на 2018 не ми приема болничните. Да не би да има някаква промяна, която трябва да обновя програмния продукт?
Здравейте, имаме новоназначен работник, който е работил 20 дни и иска неплатен отпуск 30 раб дни, които да му се признаят за стаж, след което мислел да напуска.
Той така може да обиколи 2-3 фирми и да ползва неплатен отпуск, който да се признава за стаж, без да работи. Никъде не пише, че този неплатен отпуск трябва да му се изчисли реципрочно на изработените дни. Как се процедира в такъв случай
:) благодаря, и аз така си мислех, но все пак да проверя с по-вещи от мен
Здравейте, трябва да изготвя УП2 на  жена, която е отсъствала за раждане и гледане на дете до 2години от 2015 до 2017г. Аз мисля, че трябва да попълня доход нула лева и да опиша на отделен ред периода на отстъствието. Обаче друга колежка ми обяснява, че трябва да попълня дохода, от който е изчислено обезщетението. Това значи ли, че трябва да видя от сайта на нои и за първата година да попълня дохода, от който е изчислено, а за втората година - минималната заплата??
Извинявам се, ако е малоумен въпроса, но досега не съм правила такова уп2
Здравейте, с програмата на НОИ попълвам с код за представяне Прил.9 за болничен за раждане, като раждането е станало преди термина. Предният болничен за 45 дни е бил до 06.08, а този е издаден от 28.07.17. Аз го подавам като започващ от 07.08 и като го подавам в НОИ с ел.подпис ми го връща с причина 9412 - за съотв егн периодът не съвпада с издадения от ОМЕ?
Къде бъркам и трябва ли още нещо да отбележа някъде, че да ми го приеме
Здравейте, сигурно въпросът ми е доста елементарен за тук, но понеже съм отскоро счетоводител и искам да съм сигурна в това, което трябва да направя
Имам подаден б.л. за 45 дни преди раждане на колежка, която роди преди термина. Сега трябва да подам новия болничен от датата на термина, за да не се застъпят дните с вече подадения преди това?
Но какво друго трябва да направя - ползвам програмата на нои за подаване на болнични. Кое приложение трябва да подам, попълват ли се още някакви документи, трябва ли ми акт за раждане на детето? Просто да ми обясните цялата процедура -
Предварително благодаря за търпението :)
Здравейте, при мен е същият казус, ще назначавам непълнолетен на срочен ТД. Имам разрешение от ИТ. Може ли някакъв примерен такъв да ми дадете. Трябва да напиша 7 часа при законоустановено раб.време 8 часа? 26 дни плат.годишен отпуск, но договорът е за 2 месеца?
здравейте, прдварително се извинявам за малките букви, но детето изчопли шифта :)
та случая ми е такъв - скоро ще ми свърши втората година платено майчинство и искам да си пусна насъбралия ми се платен отпуск и след това да напусна. обаче фирмата, в която работех е зле финансово и са освободили всички работници и шефката ми каза, че ме чакала мен да ми свърши майчинството и да пусне уведомление за прекратяване или спиране на дейност, не знам точно. в този случай аз защитена ли съм или както се казва ще издухам супата, и какво е най-добре да направя
здравейте, мъжа ми досега беше на договор по чл.114, където не е осигурен за безработица. Обаче напусна /разбра се с шефа му да го съкратят/ и въпроса ми е ще има ли право на обезщетение за безработица. Никъде не пише конкретно, че като е бил по чл.114 и не е осигурен за безработица в момента на напускането няма право на обезщетение- Пише само, че трябва да е осигуряван за безработица поне 9 от последните 15 месеца, а това условие е изпълнено?!?
в момента е по чл.163, но ако е по-удачно ще изчака до след 135-ия ден

кой от двата варианта е по-добър?
Здравейте, имаме следния проблем - какво става ако жена прекъсне работа по време на майчинството през първата година? Фирмата, в която е била на работа емного зле и затваря и освобождава всичките работници. Освен това всеки месец се бави с подаването на данните, поради което закъсняват и плащанията от НОИ към самата майка. Затова идеята е майката да напусне работа и след няколко дни да бъде назначена в нова фирма, за да няма тия проблеми. Това удачен вариант ли е или има и по-добро решение според вас? Освен това какво се подава като документи в НАП или НОИ и какъв е реда?
ами примерно от бюрото по труда ще й дават там няколко месеца обезщетеие, а после за това дете какво се полага до 1 година?
Здравейте, ако бременна в около 7-ми месеца жена напусне работа или бъде съкратена и остане безработна до раждането тя ще има ли право на болничен и майчинство после?