Попитах, защото предишните години обл.доход на ЕТ СОЛ е бил под 5400 лв. и се е осигурявал върху 420 лв. и защото за тази 2014 г. се почудих кое е правилното.И аз чета таблицата ,ама да не сбъркам нещо.Значи, се взема общия обл.доход на ЕТ СОЛ за 2012 г.за база, и трябва тази 2014 г. да внася осигуровки върху 450 лв.
И аз моля за съвет относно, ЕТ СОЛ за 2012г.има облагаем доход от дейност на патент като ЕТ за 3 мес.- 1500 лв.и като ЕТ за 9 мес.-4200лв.През 2014 г.продължава работа като ЕТ и върху колко лева авансово на месец трябва да се осигурява сега.На 420 лв. или на 450 лв. съгласно таблицата за осигуряване на СОЛ.
Могат ли да се внесат ЗОВ на безработен за няколко месеца наведнаж,напр. за 3 месеца напред ?
Да така е само дето няма подадена ОКД 5 досега  а работи от 2000г.и се осигурява на ниския процент
За годината 2009 е подадена еднократно декларац. обр.1 на дискета за осигуряване само за пенсия и е вярна с процентите,но вноските е внасял собственика и е объркал сумите,после е изравнявал но с разлика в повече 15 лв. внесени.Не знам какво да правя.
Бихте ли ми отговорили какво става в следния случай. Искам да заверя в НОИ осигурит.книжка, но при попълването видях,че за 2009 г.са надвнесени 15 лв.повече, поради грешка в процентите.Не ми се занимава с възстановяване на сумата,ще заверят ли годината в НОИ при тази ситуация и какво се прави при това положение.
Бихте ли ми казали какво се прави в следния случай
ЕТ се самоосигурява за инвалидност и пенсия от 2000 г.и сега разбира че не е подал декларация за започване на труд.дейност.Сега какво да прави и каква дата да пише за започване.А може ли да се подаде тази декларац. за прекъсване на труд.дейност без да е подал за започването.А подлежи ли на санкции.
Подадох заявление за отпадане на задължения по давност за ЗОВ за 6 месеца на 1999 г.Вече изминава почти месец от датата на подаване,но задълженията си стоят в сметката.Някой знае ли какво става когато се подаде такова заявление.
ЕТ СОЛ се занимава с обзавеждане на жилища ( монтаж на мебели,доставка на ел.домакински кухн.уреди,осв.тела,дивани,матраци,щори,картини,декорации,основно по каталог,дребни ремонти и монтажи по дома ) Какъв код по КИД да избера ?
ЕТ е получил аванса от частното лице и не регистриран по ЗДДС. Тъй като ще се фактура 2013 цялата сума значи авансовото плащане не влиза в отчета за приходите в ГДД.Правилно ли съм разбрала.Може ли малко инфо относно тази сметка за клиенти по аванси ,като се има впредвид ,че фирмата е малка.Мерси за отговора предварително
По договор за изработка на ЕТ с частно лице през 2012 г. е платен аванс с ПКО.Сделката ще приключи през 2013 г. с издаване на фактура за цялата сума по договора.Сумата от авансовото плащане с ПКО счита ли се за придобит доход за 2012 г.
ЕТ се осигурява на 420 лв.м., същевременно като частно лице отдава под наем склад за 130 лв.м.   ЕТ задължен ли е да е да внася допълнително ЗО за дохода от наема ?
Художник на свободна практика,не е самоосигуряващ се,не е свободна професия,осигурява се само здравно.Продал е картини на частни лица,които не са фирми,не са и самоосигур.се ,няма документ за приходи.Подава ли годишна данъчна декларация и кое приложение към нея попълва.Какъв документ издава за приход като не е самоосигур.се.Внася ли социални осигуровки или само дължи здравни,защото създаването на картини е творческа,а не трудова дейност.