Върши перфектна работа за земеделските производители, които извършват дейност само като земеделски производители.
Но когато земедлският производител е чул, че има нещо ново и че този текст не се отнася за него, ако извършва и други дейности, не е достатъчно убедителен :)

А новото е именно там, където посочих. ДВ бр. 16 / 2012 година. В сила от 01.03.2012 г.

danikosseva, въпросът ти има директен отговор в чл. 2 ал. 3 изречение второ на НООСОЛБГРЧМЛ.
Единственото, което трябва да се съобрази, е дали лицата, регистрирани като ЗП и работещи по трудови договори, попадат в обхвата на чл. 4 ал. 3 т. 1 и 2 от КСО. Не, не попадат. Ето защо те нямат задължение да се самоосигуряват върху минимум 420 лв.

Извинявам се, че не цитирам точния текст, ако срещнеш затруднение с намирането му, ще го копирам.
Не прочетохте ли, че лицето е на ТД и при това положение се дължат всички осигуровки върху тази сума, а те не са удържани? Какво бих направила ли !?!? Сори, но не му е тук мястото да кажа какво бих направила. ;) И какво значение има в това за коя година са? Щом са платени през 2011г, те се отнасят за 2011г и се декларират тази година.

Прочетох. Но прочетох, че лицето е полагало труда, за който се отнася това възнаграждение през 2010 година , котаго е било самоосигуряващо се. И според мен при това положение говорим за доход на самоосигуряващото се лице.

Извинявай за въпроса какво би направила ти. Реших, че ще е от полза за разрешаване на казуса. Не исках да те обиждам с него.

Но наистина мисля, че тъй както, когато по извънтрудови правоотношения плащаме на лице доход през януари, за труд, който е положен декември миналата година, начисляваме декемврийски осигуровки и подаваме декемврийска декларация образец 1, така и когато изплащаме на самоосигуряващ се доход за миналата година, от гледна точка на осигуряването това си е доход за миналата година.

Иначе какъв смисъл има да се подават коригиращи справки за окончателния размер на осигурителния доход за минали години?
И какъв е смисълат на този цитат от Кодекса:

Цитат
Когато с данъчната декларация за предходната година са декларирани доходи, получени за извършена дейност през минали години, или е определен с влязъл в сила ревизионен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс по-висок или по-нисък облагаем доход, лицето подава и коригираща справка за осигурителния доход за съответната година.
Застрахователното дружество трябва да си оправят нещата, Вие нищо не можете да направите. След като знаят, че лицето е прекратило дейността като застрахователен агент, защо му плащат по този начин тези пари?

А ти на тяхно място как би платила и как би издала служебната бележка?

Тай като осигурителният доход най-вероятно се отнася за 2010 година правилно не са удържали осигуровки. Малко ме смущава удържането на данък. Но пък защо не. Това е облагаем доход за 2011, когато вече човекът не е самоосигуряващ се. Не виждам да е направено някакво голямо нарушение.

  Мисълта ми е следната. Сега аз трябва да подам коригираща справка за окончателния осигур.доход за 2010г. и да попълня част VI на ГДД- Дължими ОВ за извършена дейност през минали години,когато доходът е през 2011 г.
Много ще Ви бъда благодарна .

Струва ми се, че тази мисъл е абсолютно правилна. Интересно е дали с тези 128 лв ще се промени окончателния размер на ОД за 2010. Ако е така, ще има осигуровки за довнасяне, които трябва да се посочат в ГДД и така ще излезе, че авансово удържаният от възложителя данък е по-голям и ще се получи някакво възстановяване.
Но ако декларираният миналата година осигурителен доход е бил под 5040 - 128 лв (което е много вероятно) тези 128 лв (или със 75% от тях) няма да доведат до осигуровки за довнасяне, при което в част VІ на ГДД трябва да се запишат нули, което .... което ще го мислим, ако ще подавате декларацията с електронен подпис, защото тогава ще имате технически проблем
Не мисля, че има смисъл да се предприема нещо, щом книжката е заверена.
Не вярвам да е заверен доход, по-малът от минималния.
Но пък питай двама трима служители в НОИ за тяхното мнение, когато отиваш по някакъв повод там. Те би трябвало да знаят най-добре как да поправите този "пропуск", допуснат с тяхно съдействие - ако може да се нарече "пропуск" тази грешка, допусната при попълването и заверката
Направо забели написаното в колона 10 и я остави празна. Там има смисъл да се пише само, ако има окончателен размер, който е по-висок от авансово избраните "420" - казано условно :)
Неправилно разнасяне в осиг.книжка в колона -  оконч.р-р на осиг.доход помесечно вместо МОД 420 лв е разнесен действителния месечен осиг.доход от Справката за окончр-р на осиг.доход / т.е.  от Табл.1 и табл.2 - кол. патентна дейност  / от ГДД и който в случая  е по малък от МОД 420 лв .Следва ли да се прави корекция и как следва да се направи .Отнася се за периода 2006-2009 г

2006 - 2009 МОД не беше 420 лв
Трябва да подадете декларация тогава, че сте самоосигуряващ и в друга фирма



Нещо такова, а по-точно така:
Ще трябва да си изберете през коя от двете фирми искате да се самоосигурявате.
Най-добре от тази, която е по-активна. Или тази, която има по-читав счетоводител. Който би могъл да ви консултира по-подробно и по този въпрос.
Отивате в НАП по постоянния ви адрес и декларирате с т.нар. декларация окд5 , че от еди коя си дата започвате дейност като съдружник и във втората фирма. Ако желаете да продължите да се самоосигурявате чрез първоначалната фирма, записвате, че ще се самоосигурявате чрез нея.
Ако желаете да се самоосигуравате чрез втората фирма, съответно пишете нейния БУЛСТАТ на съответното поле. И спирате да се самоосигулявате чрез първата.

Благодаря Таня-ЛС!
Малко ме е страх че този с който сключим договора може да ни заблуди че е е единствен собственик и може да ни навлече неприятности. Но щом сме сключили договор само с него не е необходимо да му искаме декларации че няма други собственици. А ако в края на годината пристигнат всички останали , за които не сме знаели че също са собственици да искат служебни бележки , няма да им дадем. Платили сме само на единия.

Извинете, някои колеги казват, че проверявали в някакъв имотен регистър дали имотът е семейна имуществена собственост и дали наистина принадлежи само на човека с който е сключен договора. Защото се случвало много често собствениците да са няколко, а договор да се сключи само с един от тях. Даже разказваха за един фрапантен случай с 3 собственика, единият с ТЕЛК и за да може да ползва данъчно обелкчение изцяло само той сключил договора за цялата сума.
Дали е необходимо да се прави такова проучване?
Извинете, а от коя дата прекратихте самоосигуряването?