Pдравейте! Интересува ме допустимо ли е в трудов договор за неопределено време със срок на изпитване да бъде договорена клауза, че работникът дължи обезщетение на работодателя в размер на 5000 лева, ако не изпълни някое от задълженията си по предходни клаузи, като например да не разгласява фирмени тайни, да не постъпва на работа на сходна длъжност и т.н..Аз мисля че е нормално работодателя да поставя ограничения относно фирмените дела, но това обезщетение ме притеснява.
Здравейте, директор ще се замества от гл.счетоводител по време на отпуск, в заповедта за заместване не е посочено правото на гл.счетоводител на заплащане по чл.259 от КТ. Въпреки това може ли той да се възползва от това си право въпреки липсата на писмена форма в заповедта за заместване.
Здравейте! Въпросът ми е следва ли платецът на дохода да издаде служебна бележка за доход по граждански договор, изплатен през четвърто тримесечие, след като не удържа и не внася данък и какво следва да се пише
Благодаря още веднъж, спорен ден ви желая!
Благодаря за бързия отговор, но наистина за първи път виждам така сключен договор и това ме озадачи, досега мислех че това са две различни основания за сключване на трудов договор.
Здравейте! Искам да попитам има ли практика да се сключват трудови договори на основание чл.67, ал.1, т.1 във връзка с чл.70, ал.1 от КТ при това в текста на договора е записано едновременно, че се сключва за неопределен срок със срок на изписване, който е уговорен в полза на работодателя /но никъде не е конкретизиран/. Самото словосъчетание ми се струва недопустимо, камо ли да бъде реално основание за сключване на договор.
Здравейте, интересува ме какви осигуровки дължи осигурителя по граждански договор с лице с намалена работоспособност, което не е осигурено на друго основание, а единственият доход му е пенсията поради инвалидност. Ако бихте могли да ме ориентирате къде да прочета какво се дължи.