1.Три лица са работили при мен на ГД, нямали са други ТД или ГД към момента на работата си при мен. Двама пенсионери, получили бруто по 220лв. и един трудоспособен, получил бруто 300лв.
От осигурителната каса, която се занимава с делата ми от мое име, им е платен своевременно само ДОД, въпреки че аз ги помолих да платят всички мои и техни задължения по тези ГД. По тази точка нямате никакви задължения и лицата не подлежат на осигуряване:
Скрит текст :
(3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задъл-жително осигурените лица по този законов текст - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
----------------------
5. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разходите за дейността, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;
6. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение
От противното на чл.4, ал.3, т.5 от КСО Вашите наети не подлежат на осигуряване и осигурителната каса си е свършила работата.
2.СОЛ са, в смисъл, че сами си подават в края на годината Год.данъчна декларация, но не са го заявявали пред мен писмено. Де факто те работят на ГД и си взимат парите за това. За всичко останало се грижа аз. Това и на мен не ми е ясно - какво произтича за мен и тях, когато те са СОЛ, защото явно те са СОЛ, без аз да съм направила необхдимото документно да го уредя. Сега го правя със задна дата. Предполагам, че е трябвало писмено да го заявят пред мен и да поемат ангажимента да си плащат сами ДОО и здравни. ТОВА не е направено, поради незнание от моя страна.Вашите наети работници едва ли са СОЛ.
Ето кои попадат в това определение:
Регистрирани по БУЛСТАТ - упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, консултанти, архитекти, експерт-счетоводители, одитори, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, застрахователни агенти по чл. 164, ал. 1 от Кодекса за застраховането, дейци на науката, културата, образованието, икономисти, инженери и други физически лица, упражняващи свободна професия; лицата, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци);
Собственици на ФИРМИ - лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица-членове на неперсонифицирани дружества;
ЗП - регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители.
След тези разяснения, предполагам, разбирате, че нямате повод за притеснение и можете с открито чело и спокойно сърце да посрещнете всяка една евентуална ревизия.