Тази продажба, както са представени данните, е по чл. 13, ал. 1, т. 2 и не попада в изключенията за евентуално облагане по буква "а", "б", "в" или "г". Ако няма други доходи, подлежащи на деклариране, физическото лице не подава ГДД.
По отношение на справката по чл. 73 - мисля, че този доход не се включва отново по същата причина - не попада в изключенията на т. 2.
Nat543 ,
мисля твоя беше подобна тема тези дни. Доколкото нямам случаи на изплащане на такива доходи не бях се задълбочавала, но ми стана интересно да достигна до правилния извод в случая и , струва ми се
си права. Потърсих обаче някаква аргументация, защото само по себе си обстоятелството, че един доход е необлагаем не го изключва от обхвата на чл.73.
По-горе съм цитирала чл.73 само т.1, а в т.4 е казано, че в справката по чл.73 се декларират :
" 4. по чл. 13, ал. 1, т. 3, 7, 8, 9, 20, 21 и 24, в случаите, когато годишният размер на съответния доход, изплатен на физическо лице, превишава 5000 лв. "
Т.е. чл.73 определя кои от необлагаемите доходи се декларират в справката.Излиза, че извън тях другите необлагаеми доходи по чл.13 не подлежат на деклариране.
Попаднах и на тази много добре написана статия по този въпрос :
http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2078:schet201310&Itemid=35Там е направен и извода, че " Ако обобщим всичко казано до тук, то никога не подлежат на деклариране в справката по чл. 73 ЗДДФЛ, независимо от размера им, следните доходи, изплатени на физически лица през данъчната година:
.......
необлагаемите доходи, които не са сред посочените в т. 4 на чл. 73, ал. 1 ЗДДФЛ и не са свързани с прехвърляне на права или имущество, независимо от размера им. "
И доколкото в темата става дума за стоки и те не попадат в обхвата на чл.73 ал.1 т.4 те не следва да се декларират.
Така вече ми се струва, че имаме отговор на поставения въпрос и доход от стоки, закупени от физически лица, ако за тях този доход е необлагаем не се декларира в справката по чл.73 .