Здравейте,
Имам особен казус със служител, който се е пенсионирал.
Септември 2023г. наш служител ни уводомява, че е получил писмо от НОИ, че е достигнал пенсионна възраст на 20.09.2023г. След наша проверка се оказа, че служителя няма изискуемия стаж от 39 години и 4 месеца, тъй като през 90-те има 2 години без осигуряване. Съответно не му достигаха 29 месеца стаж за пенсиониране. Обяснихме му, че ако желае може да го закупи.
Той ни уведоми, че няма да закупува стаж и ще си изкара при нас нужния му стаж.
На 28.02.2024г. той ни уведомява, че му се налага да отсъства от работа близо месец (отсътвието му започва на 01.03) и че е вече пенсионер. Даже е получил първата си пенсия. Ние до този момент не сме знаели за това. Не сме получили писмо от НОИ, нито пък той не ни е уведомил, че все пак е решил да си заплати стажа и да задейства процедура по пенсиониране. Води се пенсионер от 20.11.2023г.
Сега желае договора му да бъде прекратен.
Моля за насока, как да процедирам в този случай.
Всички осигуровки и заплати са платени до 02.2024г. вкл. Справката по чл. 73, ал.6 за 2023г. също е подадена, преди да разберем за пенсионирането. Беше приета успешно.
Размера на пенсията и получения доход от трудова дейност не надвишат максимален осигурителен доход, така че не би трябвало да има проблем със Справката по чл.73, ал.6.
Тъй като досега не съм имала пенсионер, още повече пък такъв случай, моля да ми кажете правилно ли разсъждавам.
1) Смятаме да прекратим договора с дата на прекратяване 01.03.2024., посл.раб.ден 29.02.2024 по взаимно съгласие по чл.325, т.1 от КТ, правилно ли би било това?
2) Трудовата му книжка е в НОИ, как следва да се попълни при това положение?
Аз му я бях попълнила към 01.01.2023г.
3) Трябвало ли е за м.11.2023г. да му се попълни размера на пенсията в Справката по чл. 73, ал.6?
4) На 28.02.2024г. служителя ни представи писма от НОИ за предоставяне на УП-3 за периоди 01.08.1994 - 01.02.1995г. и 01.11.2023г. до 06.11.2023г. (дата на заявление), които ние не сме получили. Срока е бил 14-дневен, като ние сме го изтървали, защото не сме получили писмо от НОИ и той не ни е уведомил.
Какво може да последва от това, че не сме предоставили УП-3 за съотвените периоди и да му ги предоставям ли сега с прекратяване на договора?
Извинявам се за дългия пост, но беше важно да обясня цялата ситуация.
Предварително благодаря за помоща!