Принципно съм съгласна със Султана Българенска и Петър Петров, но практиката да се получават субсидиите в следващ период ги прави неопределими за периода, за който се отнасят. Няма гаранция, че ще получите като субсидия това, което декларирате. А колко ще получите разбирате едва като Ви преведат субсидията.
Не съм съгласен. Какви субсидии ще се получат, за стопанската година, се знае още през годината, за която се отнасят, но при всички случаи - до датата на финансовия отчет. Между другото с тази проблематика за запознати и специалистите от Министерство на финансите. През 2012 година, процес на преговори, ми казаха:
"Съгласни сме с Вас г-н Петров, ама те един лизинг не могат да осчетоводят".
Нямам как да го докажа, за това не споменавам имена.
Този аспект на субсидиите е по-малката беда. По-голямата беда е, че при ЗП, избрали облагане чрез нормативно признати разходи, субсидиите реално се облагат, докато – при прилагащите ЗСч. получената субсидия не води до докладване на печалба. Така,
за един и същ обект на отчитане, част от ЗП не плащат данък, а друга част - плащат. И това също се знае от специалистите от МФ. На това ми казаха:
„Съгласни сме с Вас г-н Петров, но ако не вземем данък от субсидията на тези ЗП, никакъв данък няма да вземем от тях.”
Тази битка си заслужава да се води, но (от правна гледна точка) аз не съм "заинтересована страна."