ТРЯБВА ЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ?
ВПИСАНИЯ В ТЪРГ.РЕГИСТЪР УПРАВИТЕЛ ,КОЙТО Е И ЕДНОЛИЧНИЯ СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛА ДА СЛЮЧИ ДУК С ФИРМАТА СИ И ДА СЕ ОСИГУРЯВА КАТО ТАКЪВ?
Не съм много сигурен, че така зададен въпросът е коректен. Отговорът, който е коректен по закон е:
Ако управителят е сключил ДУК с дружеството (това е възможно по закон, а напоследък и задължително), то следва да се осигурява по МОД за длъжността на управител (подлежи на дискусия за какво работно време) и ако полага друг вид труд към дружеството - следва да се самоосигурява и да подава и годишна декларация.
Защо това на практика не става - при старата регистрация на ЕООД-та не беше необходимо да има сключен ДУК между управителя и собственика, ако е едно и също лице. И тогава собствениците се осигуряват само като самоосигуряващи се лица и за труда положен като управители (тоест за всеки положен труд). Все още по скоро по традиция, отколкото законосъобразно в НОИ допускат тази възможност. Сладва да отбележа, че и аз използвам тази слабост и се самоосигурявам като управител в няколко ЕООД-та ...
)) ... но не казвам да го правите и вие.
И само като забележка - В КСО има приоритет на осигуряването - трудови договори, ДУК, самоосигуряващо се лице ... с две думи, ако лицето е на трудов договор от 2000 лева не следва да се осигурява по ДУК или като самоосигуряващо се лице, дори да има предпоставки за това. Обикновенно управителите са такива на няколко фирми и могат да се осигуряват по ДУК на няколко места, но е невъзможно осигуряването като самоосигуряващо се лице да доведе до отпадане на задължението да се осигурява по ДУК (именно заради приоритета е кодекса).
Това е то ... никога не съм обичал ... осигуряването ... едно време ужасно харесвах островите ... но това е друга тема ...
))