Начисление на ДДС на дигитални услуги продавани в Щатите

13.05.2024, 14:03 197 1

13.05.2024, 14:03
Публикации: 2 / 0
Искам да попитам дали някой знае как стоят нещата с плащането на ДДС за дигитална стока която не се произвежда или усвоява в България.

"Маркетинговата следа" е контактната информация на клиент желаещ да му бъде продадена дадена стока или услуга. Тя бива придобита от така наречения Lead Generator който е фрийлансър в Щатите. Аз действам като Lead Agregator, при което купувам тази контактна информация от генератори и я продавам на бизнеси желаещи да се заемат с изпълнението й - subcontractor/подизпълнител. Съжелявам за английските думи, но на български еквивалентни длъжности за Lead Generator/Agregator не знам да има.

Стоката(контактната информация на желаещ клиент) ако може да се нарече така се генерира и усвоява изцяло в Щатите. Така, че не знам как стоят нещата с плащането и възстановяването на ДДС.

Прочетох следното в тази статия:
https://tinyurl.com/tw65by66
Когато доставяме услуга към получател, който е данъчно задължено лице, мястото на изпълнение ще бъде в държавата, където получателят е установил независимата си икономическа дейност (чл. 21, ал. 2 от ЗДДС).

Това на практика за нас ще означава, че когато българско дружество извършва услуга към данъчно задължени лица, мястото на изпълнение ще бъде на територията на държавата, където е установен получателят (обикновено там където се намира седалището и адресът на управление) и следователно услугата, която българското дружество предоставя ще бъде без облагане с ДДС.


Ако разбирам правилно написаното, аз не плащам ДДС, само тези в щатите.
Там те нямат обаче ДДС ставка, а имат sales tax който доколкото знам се определя от щат за щат. Отделно трябва ли да получа от тях някакъв номер подобен на нашия ЗДДС, знам че имат EIN (employer indetification number) https://craftybase.com/blog/what-is-a-sales-tax-id-number-ein който е като ЕГН на бизнеса и се ползва за почти всичко. Ако фрийлансъра се самоусигорява без биснес мога ли да ползвам социалния му номер, там ги ползват и за плащане на данъци?

Тук https://zakonnik.bg/document/view/qanda/156724/302928 Прочетох
Следователно във фактурата, която издава на клиента си от САЩ, в случая дружеството няма да начисли ДДС, а като основание за това ще посочи в документа „чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 2 от ЗДДС”.

Някой изпращал ли е подобна фактура? Какво точно се посълва в документа само „чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 2 от ЗДДС или трябва да се посочи и EIN на бизнеса в САЩ?
#1 | 13.05.2024, 14:23
Публикации: 2 / 0
Също така на страницата на НАП относно издаването на фактури пише https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/dds-v-balgariya/fakturirane
 :
Случаи, в които издаването на фактура не е задължително
Нямате задължение за издаване на фактура, но няма и забрана за издаване на такава, в следните случаи (чл.113, ал.3 от ЗДДС):
-доставки на услуги по електронен път от лица, неустановени в общността;
-доставки от нерегистрирани по закона физически лица, различни от еднолични търговци, когато за тези доставки издаването на документ не е задължително съгласно ЗДДФЛ, или се издава документ по реда на специален закон, или се издава сметка за изплатени суми или документ по чл. 9 от ЗДДФЛ.

Ако като доставчик или получател желаете да бъде издадена фактура в някой от посочените тук случаи, трябва да окажете съдействие на другата страна за издаването.

-доставки на услуги по електронен път от лица, неустановени в общността;
това за моя случай ли се отнася или не разчитам нещата правилно
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група