Осигуряване на управител в ООД

Вчера в 09:59 129 1

Вчера в 09:59
Публикации: 15 / 0
Здравейте,

имам дружество (ООД),  в което съдружници са две ЕООД-та.
Управители в ООД-то са физическите лица, собственици на ЕООД-тата съдружници.
Самите физически лица са самоосигуряващи се лица в собствените си ЕООД-та.

Могат ли да изберат осигуряване в ООД, като СОЛ? За мен - не, осигуряването им, като управители в ООД, не може да е по друг начин, освен по ДУК. Възникна спор с колега, който от години твърди, че в идентична ситуация, избира да са СОЛ и не внася осигуровки в новото дружество.

За мен това не е правилно, колегата просто не е имал проверка до момента. Физическо лице не може да се самоосигурява в дружество, в което не участва пряко като съдружник/собственик, дори ако то притежава дяловете чрез друго негово дружество.
Според чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО, самоосигуряващи се могат да бъдат: "съдружници и еднолични собственици на капитала в търговски дружества, които работят в тях".

Търся практика и мнения по въпроса, както и тълкувателни решения на НОИ и НАП ще са ми от полза. Намерих откъс от едно доста старо на НАП  Изх. № 96-00-46/17.05.2019 г., за съжаление обаче, не мога да открия пълния текст.
#1 | Вчера в 10:08
Публикации: 305 / 84
не може да са СОЛ, защото няма основание за такова осигуряване. ФЛ не са съдружници или собственици в ООД-то. Съдружниците са ЮЛ.
щом са двама управители, освен ДУ, може да са управители и по ТД. Иван ще е представлява работоданеля в ТД със  Стоян, а Стоян - в ТД на Иван. ПРоблемът при ТД е, че трябва и може да работят само в работното време.
тъй като осигуровки и данъци при ДУ и ТД са еднакви, по-добре ДУ.
Е, възможно е и ТД на 4 часа - Иван управлява от 8 до 12, а Стоят от 13 до 17 :)

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група