Плащане на заплати

22.04.2024, 19:09 238 1

22.04.2024, 19:09
Публикации: 1 / 0
Здравейте!

Стартирам бизнес за онлайн учене на чужд език и трябва да наема учители да преподават.
След като получа приходи от курсистите, трябва да плащам данък в годишния отчет като едноличен търговец, но как стои въпроса при изплащането на заплатите на учителите. Трябва ли задължително да имаме сключен трудов договор и трябва ли да попълвам документи, че това е заплата или може да се води просто като обикновен паричен превод на пари по банкова сметка:question:

Благодаря за подкрепата предварително!
#1 | 22.04.2024, 20:15
Публикации: 4408 / 737
Естествено, че трябва да имате договор с учителите. Според организацията на работата (работно време, работно място и т.н.) може да е трудов или граждански. И в двата случая, с известни уговорки, трябва да начислявате и осигуровки от работодателя/възложителя върху възнагражденията им, да им удържате личните осигуровки и данък и да им плащате остатъка. Трябва да подавате разни декларации и отчети в НАП, евентуално НОИ и т.н.

Като чета въпроса, най-настойчиво ви предлагам да дадете някой лев и да направите платена консултация на живо, по време на която има да се коментират мнооооого незададени въпроси. По-добре изхарчете сто лв сега, отколкото да плащате по десет хиляди лв глоби някой ден.

Да не ви плаша предварително... или май е по-добре да ви изплаша сега - погледнете Чл. 414 от КТ, примерно.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група