Незавършено производство в селското стопанство

25.04.2014, 15:42 6723 2

25.04.2014, 15:42
Публикации: 13 / 0
Здравейте !
   Имам питане! През 2014 год.ЗП се регистрира като ЕООД. Собственика на капитала и управителя на новообразуваното дружество са един и същи човек.Същото лице до преди това е ЗП-физическо лице , облагано по чл.29а от ЗДДФЛ,/регистрацията като ЗП не е прекратена/  активите - т.е.ДМА ще бъдат прехвърлени с апортна вноска , а незавършеното производство ? Как да го прехвърля в баланса на ЕООД - то. Знам за един начин - продажба , но само това ли е ? Благодаря Ви предварително за съвета !
#1 | 25.04.2014, 20:13
Публикации: 3 / 2
Физическото лице, независимо от това дали е земеделски производител, или не, е собственик на всички активи и пасиви, които е придобило чрез покупко-продажба на свое име. То е собственик на придобитото имущество. Това че е регистрирано като земеделски производител само му дава право да се възползва от преференциите и субсидиите, които държавата предоставя за развитието на този отрасъл. В тази връзка единствено физическото лице може да реши как да се разпорежда с това собствено имущество под формата на активи - да ги вложи като непарична вноска в съществуващо или новообразувано ЕООД, да ги продаде на съществуващо или новообразувано ЕООД, или да продължи да работи по досегашния си начин на работа. Но става “автоматично” и без правни и данъчни последици. Когато физическото лице прехвърли имущест¬вото си в едноличното ООД като непарична вноска, се изисква вписване на тази непарична вноска в Търговския регистър на името на ЕООД. За да се направи това вписване, съгласно чл.72 и 73 от Търговския закон, се изисква оценка от три вещи лица, назначени от съда. Вписването на непаричната вноска е в капитала на ЕООД и това се извършва за не по-висока от определената от вещите лица стойност. След вписването на непаричната вноска имуществото, обект на тази непарична вноска, става собственост на ЕООД. На основание чл. 10, във връзка с чл. 132 от Закона за ДДС, когато физическото лице направи непарична вноска в търговско дружество, в това число и в еднолично ООД, то не дъл¬жи ДДС, но за сметка на това ЕООД, в което е направена непаричната внос¬ка, задъжително трябва да се регистрира за нуждите на ЗДДС (когато не е регистрирано за нуждите на този закон), съгласно чл. 132 от ЗДДС. Когато физическото лице продаде активи на ЕООД (съществуващо или новооткрито) поради това, че двете лица са свързани, на основание чл. 27, ал.3 от ЗДДС, да¬нъч¬ната основа при продажбата (физическото лице е регистрирано за нуждите на ЗДДС) е пазарната оценка на това имущество. Така мисля аз колеги, ако има други мнения ще се радвам да ги споделите.
#2 | 27.04.2014, 23:03
Публикации: 13 / 0
Благодаря за мнението ! Но ....за незевършеното производство ми е мисълта- само чрез продажба ли мога да го прехвърля от физическото лице в ЕООД-то, защото ,новообразуваново ЕООД обработва 95 % от земята на физическото лице и то /ЕООД-то / е регистрирано като ЗП от 2014г.А разходите по тази земя са направени от физ.лице за новата стопанска година.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група