Уведомление по чл.15 от ЗБУТ

28.04.2014, 14:33 4713 3

28.04.2014, 14:33
Публикации: 177 / 1
Здравейте,
Когато се подава уведомление на хартиен носител само то ли се предоставя или трябва и някакво писмо?
#1 | 28.04.2014, 14:34
Публикации: 6682 / 662
Само то.
#2 | 28.04.2014, 14:39
Публикации: 1166 / 86
Как се подава декларация?
След като бъде изготвена декларацията може да бъде подадена по два начина:

1. Подаване на място: Декларацията се принтира, подписва се и се подпечатва. С помощта на софтуера за изготвяне се създава XML файл, който се записва на електронен носител (желателно е да НЕ е дискета). Електронният носител заедно с принтираната версия се занасят в териториалната дирекция „Инспекция по труда".

2. Подаване по електронен път: С помощта на софтуера за изготвяне се създава XML файл, който след това се подписва с електронен подпис преди да бъде изпратен. Това можете да направите със софтуера за подписване на файлове с УЕП (Универсален Електронен Подпис), предоставен Ви от съответния издател на универсалния електронен подпис или чрез вградения в ZBUT+ помощник за подписване като от менюто "Инструменти" изберете "Подписване с УЕП". След като вече сте подписали файла в сайта на Главна Инспекция по Труда отивате в раздел „Декларация по чл.15 от ЗЗБУТ - Подаване на декларацията чрез интернет". Кликвате на връзката „Подаване на декларацията(уведомлението) по чл.15 от ЗЗБУТ чрез интернет" и попълвате формуляра, който ще се отвори. Прикачвате вече подписания с електронен подпис файл и кликвате „Изпрати".

  Как се подава уведомление?
Уведомлението се подава по същия начин както и декларацията. Единствената разлика е че при подаване на място не е необходимо да се носи записано на електронен носител уведомление - само подписаното и подпечатано хартиено такова.
Подаването на уведомление по електронен път е идентично с подаването на декларация по електронен път.

  Връща ли се електронният носител на подателя след приемането на информацията?
Да. Електронният носител се връща на подателя.

  Какво да правя след като съм подал декларацията/уведомлението?
1. При подаване на място: Изчаквате служителят, който приема информацията да прегледа XML файла, след което, ако всичко е наред той издава удостоверение с входящ номер и дата.
2. При подаване по електронен път: След като сте подал декларацията по описания начин ще получите отговор на електронната поща, която сте въвел при подписване на формуляра на интернет страницата на ИА ГИТ.
След като декларацията/уведомлението, което сте подал бъде обработенa ще получите втори отговор с входящ номер, този път на електронната поща, която сте въвел при създаването на декларацията с помощта на специализирания софтуер.

 
#3 | 28.04.2014, 14:46
Публикации: 6682 / 662
Днес не мога да се преборя със сайта им.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група