Отразяване на фактура с 9% в Дневници по ДДС

12.05.2014, 16:01 20512 2

12.05.2014, 16:01
Публикации: 1 / 0
Здравейте, клиент (който има търговска дейност) представи фактура за туристическа услуга с начислен ДДС 9%. Моля да ми помогнете как трябва да се отрази счетоводно и в коя част на дневниците трябва да се отнесе?  Предварително Ви благодаря за съдействието!
#1 | 12.05.2014, 16:28
Публикации: 1705 / 207
Аз работя с ПП Алма Прим. В дневникът за покупки се отразява както останалите фактури.Но при мен на вид сделки имам код 82-Получени доставки 9%.
#2 | 12.05.2014, 16:49
Публикации: 81 / 4
Виж това:
Данъчно облагане на хотелски услуги
Лиляна Панева – данъчен консултант
Данъци

   Във в. „Актив”, бр. 21/2011 г. Лиляна Панева – данъчен консултант, разглежда следния казус: След промените в ЗДДС от 01.04.2011 г. фирма започва да получава фактури от разрични хотели с ДДС ставка 9%. Хотелските услуги, които ползва (нощувки), са във връзка с командировки на служители, назначени по трудови договори във фирмата. Има ли право фирмата на данъчен кредит за хотелското настаняване във връзка с командировките на служителите по фактурата? Ако да, в коя колона на дневник покупки по ДДС следва да се отрази фактура с 9% данъчен кредит?
По принцип данъкът, начислен на данъчно задължени лица във връзка с осъществяваната от тях икономическа дейност, при която извършват облагаеми доставки, подлежи на приспадане и/или възстановяване. За целта е необходимо данните от фактурите, издадени от хотелите, да съвпадат с тези, отразени в документите за командироването на служителите. Т.е. да е налице пълна обвързаност на данните между тях. Данните от фактурите се отразяват в колона 10 и в зависимост от вида на правото, което пораждат, колони 11 или 13 на дневника за покупки.
Забележка след допълнителното запитване: В дневника и в справката-декларация не са предвидени специални колона и клетка за данък с данъчна ставка 9 на сто, но на практика с промяната в чл. 66 от закона, която е в сила от 01.04.2011 г., бе заменена данъчната ставка от 7 на сто, така че всъщност няма промяна, която да изисква добавянето на нови колони и клетки с цел отразяване на необходимите данни за въпросните доставки. Освен това никъде не е регламентирано, че в същестуващите общи колони и клетки относно размера на ДДС, който подлежи на приспадане и/или възстановяване, се посочва само данък, начислен с 20 на сто данъчна ставка. В този смисъл проблемът възниква (ако въобще може да се говори за проблем) от това, че счетоводните и данъчните програми са съставени за доставки със стандартната 20 на сто данъчна ставка. Това обаче не означава, че след като се посочи размерът на данъчната основа, върху която ще се начисли данъкът, получената цифра, определена с 20 на сто данък, не може да се изтрие и на нейно място да се нанесе размерът на ДДС, изчислен с прилагането на 9 на сто ставка.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група