Придобиване на животни

13.05.2014, 15:42 6207 4
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

13.05.2014, 15:42
Публикации: 356 / 9
Здравейте, моля за помощ, ако някой има опит във воденето на счетоводство на животновъдно стопанство. Фирма ООД закупува 50 бр. биволици. Завеждам ги по първоначалната им стойност от фактурата като дълготрайни биологични активи. Биволите ще се гледат за угояване и разплод. От изчетеното по темата разбрах, че трябва да се оценяват по специален ред в края на годината. Как се прави тази оценка? И също така начисляват ли се счетоводни и данъчни амортизации?
#1 | 13.05.2014, 20:21
Публикации: 6365 / 1054
Прочетете тази тема, разработена е от наша колежка с опит и знания по въпроса:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1416.0.html
#2 | 14.05.2014, 17:11
Публикации: 356 / 9
Да, погледнах темата, наистина има доста разяснения, но пак възникват някакви въпроси, тъй като материята е по-специфична и до момента не съм водила такова счетоводство.
#3 | 16.05.2014, 08:36
Публикации: 297 / 49
Ще си позволя извънтематичен коментар - Вие сама казвате, че материята е специфична. Няма как да бъдат засегнати всички въпроси в която и да е тема, в който е да е коментар. Има различни ситуации, в които трябва да се прецени как да се действа.
Въпросите, които сте ми изпратили на лични, се различават от зададените в темата, така че ще си позволя да ги копирам - благодаря Ви за доверието, но във форума има доста специалисти, които също е желателно да вземат отношение по случаите, които се обсъждат. Аз не мисля, че в нашия случай важи поговорката "Много баби - хилаво дете" - напротив, за мен колкото повече глави мислят по даден проблем, толкова различни гледни точки се обхващат и е по-вероятно да се стигне до истината.
И така, започвам с копирането :
"1.Фирма придобива 50 бр. биволици, но стойността по фактура е 500 лв. на брой и е по-ниска от пазарната, която иначе е около 1000 лв/брой /така са се договорили/. Фактурата е с ДДС. Фирмата е новорегистрирана, и е регистрирана по ДДС. Целта на отглеждането на биволиците е за угояване и продажба, както и за разплод. Биволиците  се гледат в Балкана, като се пасат на пасища, общинска собственост . От този месец има и издадена фактура за наем на пасищата за 1 г. напред. Има и една фактура за фураж. На този етап какви счетоводни записвания трябва да се направят, ще може ли да се ползва и данъчния кредит?"
Не знам откъде сте открили, че пазарната цена на една биволица е 1 000 лв, аз лично бих я оспорила по няколко пункта - бременните биволици са по-скъпи от тези, които не са бременни; старите биволици са по-евтини от по-младите биволици; ако имам информация за здравословното им състояние - може да има болни животни, ялови животни и т.н.
За Вас цената на придобиване е 500 лв на брой и ги завеждате така.
Оттук при спазване на СС 41 - нещо, което особено в кооперациите ама как не съм видяла още някъде  да се прилага - нямате право да начислявате амортизации:

" 3.14. При невъзможност за надеждно оценяване на справедливата стойност на биологичните активи при тяхното първоначално признаване, за които не съществуват пазарно определени цени и за които алтернативните изчисления за справедливата стойност са неприложими, се прилагат следните правила:

                    а) биологичните активи се оценяват по цена на придобиване (себестойност) и се амортизират по реда на НСС 16 - Дълготрайни материални активи;

                    б) когато справедливата стойност на тези активи стане надеждно оценима, предприятието следва да ги оценява по справедлива стойност, намалена с предварително начислени разходи при продажба.

               3.15. Биологични активи, включени в състава на дълготрайните материални активи и оценявани по справедлива стойност, не се амортизират."

В края на отчетния период - към края на декември правите преоценка на наличните активи. Във форума съм качила една табличка, по която аз правя преоценката на животните, но тя е съобразена с факта, че те се отглеждат за мляко и разплод. Не виждам причина колонката, която аз съм фиксирала като отчитане на млечността, да не бъде коригирана като отчитане на прираста.
Просто си завеждате биволиците по кг живо тегло и стойност и в края на годината си ги преоценявате в зависимост от това дали са наддали – което е Вашата цел, или по – точно на собственика – дали са дали малаче, дали бързо са се заплодили или сте ги чакали две години примерно, дали са се разболявали – това по информация от собственика.
Тъй като животните се гледат свободно, доколкото разбирам, разходите ще са от наема на общинското пасище, от закупения фураж и от евентуални заплати на работници, ако има назначени такива. Но зимно време би трябвало да имате и разходи по отглеждането им в обори или навеси някакви – това вече Вие си знаете.

Колкото до конкретните счетоводни записвания горещо Ви препоръчвам да си закупите „Счетоводство на селското стопанство” на Г. Герганов – след като ще работите в тази област, мисля, че това ще Ви стане настолно четиво, има отговори на много въпроси, които тепърва ще възникват в работата Ви.
http://www.novazvezda.com/details.php?id=1549
#4 | 16.05.2014, 08:44
Публикации: 6365 / 1054
 :good:
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
за 9.89 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
<b style=
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група