Ще си позволя извънтематичен коментар - Вие сама казвате, че материята е специфична. Няма как да бъдат засегнати всички въпроси в която и да е тема, в който е да е коментар. Има различни ситуации, в които трябва да се прецени как да се действа.
Въпросите, които сте ми изпратили на лични, се различават от зададените в темата, така че ще си позволя да ги копирам - благодаря Ви за доверието, но във форума има доста специалисти, които също е желателно да вземат отношение по случаите, които се обсъждат. Аз не мисля, че в нашия случай важи поговорката "Много баби - хилаво дете" - напротив, за мен колкото повече глави мислят по даден проблем, толкова различни гледни точки се обхващат и е по-вероятно да се стигне до истината.
И така, започвам с копирането :
"1.Фирма придобива 50 бр. биволици, но стойността по фактура е 500 лв. на брой и е по-ниска от пазарната, която иначе е около 1000 лв/брой /така са се договорили/. Фактурата е с ДДС. Фирмата е новорегистрирана, и е регистрирана по ДДС. Целта на отглеждането на биволиците е за угояване и продажба, както и за разплод. Биволиците се гледат в Балкана, като се пасат на пасища, общинска собственост . От този месец има и издадена фактура за наем на пасищата за 1 г. напред. Има и една фактура за фураж. На този етап какви счетоводни записвания трябва да се направят, ще може ли да се ползва и данъчния кредит?"
Не знам откъде сте открили, че пазарната цена на една биволица е 1 000 лв, аз лично бих я оспорила по няколко пункта - бременните биволици са по-скъпи от тези, които не са бременни; старите биволици са по-евтини от по-младите биволици; ако имам информация за здравословното им състояние - може да има болни животни, ялови животни и т.н.
За Вас цената на придобиване е 500 лв на брой и ги завеждате така.
Оттук при спазване на СС 41 - нещо, което особено в кооперациите ама как не съм видяла още някъде да се прилага - нямате право да начислявате амортизации:
" 3.14. При невъзможност за надеждно оценяване на справедливата стойност на биологичните активи при тяхното първоначално признаване, за които не съществуват пазарно определени цени и за които алтернативните изчисления за справедливата стойност са неприложими, се прилагат следните правила:
а) биологичните активи се оценяват по цена на придобиване (себестойност) и се амортизират по реда на НСС 16 - Дълготрайни материални активи;
б) когато справедливата стойност на тези активи стане надеждно оценима, предприятието следва да ги оценява по справедлива стойност, намалена с предварително начислени разходи при продажба.
3.15. Биологични активи, включени в състава на дълготрайните материални активи и оценявани по справедлива стойност, не се амортизират."
В края на отчетния период - към края на декември правите преоценка на наличните активи. Във форума съм качила една табличка, по която аз правя преоценката на животните, но тя е съобразена с факта, че те се отглеждат за мляко и разплод. Не виждам причина колонката, която аз съм фиксирала като отчитане на млечността, да не бъде коригирана като отчитане на прираста.
Просто си завеждате биволиците по кг живо тегло и стойност и в края на годината си ги преоценявате в зависимост от това дали са наддали – което е Вашата цел, или по – точно на собственика – дали са дали малаче, дали бързо са се заплодили или сте ги чакали две години примерно, дали са се разболявали – това по информация от собственика.
Тъй като животните се гледат свободно, доколкото разбирам, разходите ще са от наема на общинското пасище, от закупения фураж и от евентуални заплати на работници, ако има назначени такива. Но зимно време би трябвало да имате и разходи по отглеждането им в обори или навеси някакви – това вече Вие си знаете.
Колкото до конкретните счетоводни записвания горещо Ви препоръчвам да си закупите „Счетоводство на селското стопанство” на Г. Герганов – след като ще работите в тази област, мисля, че това ще Ви стане настолно четиво, има отговори на много въпроси, които тепърва ще възникват в работата Ви.
http://www.novazvezda.com/details.php?id=1549