След неплатен отпуск за отглеждане на дете?

12.08.2014, 02:16 4898 1

12.08.2014, 02:16
Публикации: 1 / 0
Здравейте!

В края на месеца изтичат 12-те месеца, които ми се полагат за отглеждане на дете до 8г. възраст като самотен родител. Взела съм си платения отпуск за 2-те години майчинство преди да започне да тече неплатеният.

Въпросите ми са:

1. Тъй като последните 12 месеца ми се считат за трудов и осигурителен стаж, следва ли работодателят да ми е плащал осигуровки (други освен здравните) за този период и те на каква база са изчислени? Също - полага ли ми се платен отпуск за периода от тези 12 месеца и на каква база се изчислява той? Както и - пуска ли се да тече веднага този платен отпуск след неплатения или просто се изплаща от работодателя?

2. От прочетеното във форума разбирам, че за да напусна работното си място, аз все пак, бидейки в неплатения си отпуск, трябва в 30-дневен срок да предизвестя работодателя си. Това така ли е?

3. Тъй като смятам да напусна работа след всички видове отпуски и т.н., по собствено или взаимно съгласие (това като че ли зависи от отговорите на предните въпроси), бих искала да изляза на трудовата борса като безработна. Не знам дали съм разбрала правилно, но аз НЕ дължа вноски към фонд Безработица за последните 9 месеца, тъй като съм била в неплатен отпуск, който се зачита за стаж? Така ли е?

И също - на каква база се определя обезщетението ми за безработица, ако последните 24 месеца съм била 12 месеца в отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст и 12 месеца в неплатен за отглеждане на дете до 8г.?

Благодаря! :)
#1 | 12.08.2014, 09:45
Публикации: 1302 / 183
Цитирам основните моменти от Закони и Кодекси:

Съгласно Чл. 40. ал. 1 б) от ЗЗО:
вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда

Съгласно чл. 9 ал. 2 от КСО :
За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;

Съгласно чл. 167а КТ:
(8) Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

Полага ви се платен отпуск за тези 12 месеца, изчислява се като всеки друг платен отпуск, но за да го ползвате трябва да подадете заявление, не се получава "автоматично".
Междувременно можете да си подадете едно-месечно предизвестие за напускане.
Можете да отидете на борсата.
Ще получите минималното обезщетение.
Успех!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група