Майчинство при студенти работещи само за летния сезон

17.08.2011, 14:53 4934 2

17.08.2011, 14:53
Публикации: 11 / 0
Добър ден, бих искала да се допитам до вас дали отговарям на изискванията за получаване на майчинство при следното положение:
Завърших университет миналата година проф.бакалавър- редовно обучение, след което започнах работа на временен трудов договор със заплата 390 лева за летния сезон от юни до септември включително, след това ме съкратиха, но записах магистратура- задочно обучение. Това лято ме назначиха отново от април до момента на временен трудов договор със заплата 410 лева, но работодателите ми обещаха да ме оставят на работа след като разбраха, че очаквам бебе.
Предишен трудов стаж имам през 2007г. за 3 месеца. През останалото време съм била със студентски права и съм била здравно осигурявана без прекъсване.
Въпросът ми е дали с този трудов стаж общо около 16 месеца до месец декември тази година(когато трябва да изляза принципно в майчинство) на трудов договор и през останалото време студентка изобщо ще получавам майчинство и ако да в калкулатора за изчисляване месеците през които не съм била на работа взима ли се под внимание минималната  работна заплата или не !?
Много Ви благодаря предварително!

PS искам само да добавя, че не съм излизала на трудовата борса никога и освен това една година съм работила в Австрия, за което разполагам с виза и документи, че съм била там,като детегледачка това дали може да се вземе под внимание, след като за този период съм се самоосигурявала здравно?!
#1 | 17.08.2011, 15:08
Публикации: 5497 / 371
За да получавате обезщетение от НОИ, изискването е да имате общ осигурителен стаж 12 месеца /студентството не е осигурителен стаж/ и да сте на трудов договор.
Базата за изчисление за обезщетението е 18 месеца преди 45-дневния болничен. За месеците, в които не сте била по трудови правоотношения се взима минималната работна заплата за страната.
#2 | 17.08.2011, 15:17
Публикации: 11 / 0
Много благодаря за експресния отговор! разбирам, че няма да има проблем да изляза в майчинство, когато това се наложи. Благодаря още веднъж!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група