НАП предлага държавните служители сами да плащат осигуровките си

04.09.2014, 01:57 5793 1

04.09.2014, 01:57
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Държавните служители сами да плащат осигуровките си вместо те да се поемат от държавата. Това предложи Националната агенция за приходите, съобщи Нова телевизия. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи.

Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено – ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки. Вносителят на идеята не пожела да я коментира, а от институцията бяха лаконични.

Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

Невнасянето на осигуровки от страна на служителите в публичния сектор създава неравноправно конкуриране между работодателите от частния сектор и публичните институции”, обяснява председателят на БТПП Цветан Симеонов.

И от синдикатите са „за” предложението, но при едно условие. „Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят”, коментира Нели Христова от КТ „Подкрепа”.

Идеята не за първи път е на масата. За последно бившият финансов министър Симеон Дянков предложи чиновниците сами да плащат и за пенсия, и за здраве. Тогава обаче тя изкара данъчните на протест. Интересно, че днес идеята идва точно от тях.

Предложенията на НАП в момента се обсъждат в консултативен съвет към социалния министър. А там има и редица други идеи. Директорът на един от големите частни пенсионни фондове ще настоява хората, които не работят, защото не искат, да не получават социални помощи и пенсии. Ще иска и давността за погасяване на данъчни задължения да се удължи от 5 на 10 години.

КНСБ пък предлага таванът за осигуряване да стане 2660 лв. от догодина, а вноската за фонд „Безработица” да се увеличи с 1%.
#1 | 04.09.2014, 12:22
Публикации: 2966 / 392
Това ще стане толкова, колкото и да не признават отпуските за майчинство и отглеждане на дете до 2 г. за трудов стаж...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група