Георги Близнашки: Ревизията свърши, няма пари. Положението е изключително тежко.

04.09.2014, 13:38 4198 0

04.09.2014, 13:38
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Актуализацията на бюджета ще гарантира нормалното функциониране на държавата. Около това се обединиха бизнес, синдикати и държава на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава БНР.

Ревизията свърши, няма пари. Това обясни пред бизнес и синдикати премиерът Близнашки и така аргументира готвената актуализация на бюджета:
Истината е, че положението е изключително тежко. Действително в момента сме изправени пред много тежки проблеми. Пренасочваме средства от едни програми към други, за да можем да решаваме неотложни проблеми, по-специално въпроса с бедствията.

Премиерът Георги Близнашки смята, че за да се постигне ефект на нормализация в обществото, трябва да се търсят бързи и ефективни решения. Три са проблемните сектори, дефинирани от предходната власт до момента – финансите на държавата, банковата сфера и енергетиката. Той коментира още:
Въобще този експеримент да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден. Създадоха се погрешни илюзии в нашето общество. Сега ще трябва да извървим един път на едно плавно покачване на цените така или иначе.

Правителството, според премиера, се ползва с високото доверие извън страната. Показателен е фактът, че подписването на партньорското споразумение за новия програмен период е направено веднага след неговото встъпване. Ако се усвоят планираните до 2020-а година европари, се очаква жизненото равнище у нас да се повиши с 38%. Близнашки подчерта, че правителството работи с ясното съзнание, че основната цел е подготовката на изборите и осигуряването на спокойствие. В този контекст се правят и смените на областните управители.

Работи се по актуализацията на бюджета, като само НЗОК е поискала още 117 млн. лв. извън гласуваната вече актуализация. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще подкрепи актуализация, но поиска и пари за забавени заплати в редица държавни предприятия и предупреди, че на прага на учебната година и учителите са застрашени. Той допълни:
Вземането на тези 19 млн. лв. от  министерството блокира редица ключови програми и там твърдението е, че от 1-ви октомври трябва да бъдат осигурени допълнително поне 10 млн. лв. за осигуряване на изплащането на увеличението от 1-ви януари на минималната работна заплата, което засяга непедагогическия персонал, което в момента не е гарантирано.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев лаконично констатира:
Аз лично с удоволствие бих потърсил отговорност на видния депесар Петър Чобанов.

Бившият финансов министър Петър Чобанов от правителството на Орешарски, на миналите избори през 2013 г. беше избран за депутат от Пловдив-град от листата на БСП. Но на предстоящите предсрочни парламентарни избори Чобанов е водач на две листи, но от ДПС - една в София и тази в Монтана.


Снимка: БГНЕС
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група