Точно рандеманът не подлежи на осчетоводяване, а на изчисляване.
Първо си изчислявате рандемана и гоутвърждавате със заповед на управителя. Да кажем, че примерно сте получили 80 % рандеман, което ще рече, че от 100% материал след обработка се получава 80% готова продукция.
От тук нататък си е чисто производство.
Счетоводните операции са:
302 Материали/401 Доставчици със закупените орехи да примем със стойност 200 лв. и тегло 10 кг.
Решаваме да ги отделим ядките от черупките, т.е. от счетоводна гледна точка започваме преработка и изписваме материалите за това
Счетоводна операция:
601/302 - 200 лв. и 10 кг.
След това:
611 Партида разходи за производство /601 със сумата 200 лв.
След преработката - имаме готова продукция и трябва да я заприходим.
За целта правим счетоводна справка:
Разходи за производство - 200 лв
Вложени материали - 10 кг.
Рандеман - 80 %
Готова продукция - количество 10 кг.х 80 % = 8 кг., стойност 200 лв.
Заприхождаваме продукцията:
303 Продукция/611 Партида Разходи за производство на "орехови ядки" със сума 200 лв. и количество 8 кг.
От тук нататък си продавате спокойно.
Естествено трябва да имате предвид, че ако имате и други разходи за това производство - ток, вода, труд - също трябва да ги включите в калкулацията. Горния пример е съсем схематичен.
Надявам се да е достатъчно ясно.
За съхраняването ако е в собствен обект се издават складови формуляри при приемане и предаване в/от склада, да е видно дата на приемане и предаване на стоката по вид и количество, място на предаване и приемане, транспортни документи .Ако обекта е под наем - договор за наем или за времен склад както и наличието на горепосочените документи