Наем и ремонт на наето помещение

01.12.2014, 14:08 5464 2

01.12.2014, 14:08
Публикации: 411 / 10
 Наемател не плащал наем на наето от него помещение му прави ремонт в момента. От нас иска с фактурата за закупени материали, която е на негово име да приспадне от неплатеният наем, а с фирмата, която извършва ремонта ние да сключим договор за извършена услуга. Въпросът ми е не е ли редно фактурата за материали да е на наше име /фирмата наемодател/, за да може да го осчетоводим като разход или като инвестиция?
#1 | 02.12.2014, 10:32
Публикации: 411 / 10
 И все пак да попитам относно горе посоченото. Мисля, че трябва да изискам фактура на наше име на определена стойност+протокол за извършената работа и закупените материали и наша фактура за неплатените наеми + протокол за прихващане, от който да е видно кой какво дължи.
#2 | 02.12.2014, 10:49
Публикации: 6403 / 1130
Този въпрос е повече юридически, отколкото счетоводен, но явно в последно време счетоводителите сме по-евтините юрисконсулти :smile1:

Аз мисля, че първо трябва да разгледате договора, сключен с наемателя. Ако в него няма вписана клауза за приспадане на наемни вноски за сметка на извършени римонтни работи, ще трябва да се състави анекс към наемния договор. В анекса ще договорите подробностите около подобен "бартер".
Нормалното е наемателят да Ви издаде фектура за ремонта, Вие да му издадете фактури за наема и да направите протокол за взаимно прихващане на задълженията, който ще послужи за безналичното погасяване на вземания и задължения.

А това наемателят да Ви нарежда да сключвате договор с фирма за ремонт и да Ви представя фактура на свое име като платежно средство за дължим наем, направо ми изглежда неграмотно. :blink:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група