Фактура за квартирни пари

08.12.2014, 18:23 4818 4

08.12.2014, 18:23
Публикации: 38 / 1
Здравейте, имам следния въпрос. Ще командироваме няколко лица като пътни и дневни ще изплатим след завръщане на лицата от командировка срещу представени разходни документи. Нощувките ще са в хотел и ще се заплатят предварително срещу проформа фактура. Имам колебание относно издаването на фактурата- като получател записваме Общината с Булстат или четейки наредбата за командировките трябва да е издадена на лицата, които командироваме.
#1 | 08.12.2014, 19:05
Публикации: 4400 / 737
Ми, щом ще са платени предварително вероятно ще са платени от банковата сметка на общината, на обща сума за всички командировани, съответно ще ги минете като външна услуга, на името на общината.
И да споделя практика от нашата община - плащането по проформа фактури е забранено, тъй като те не са разходооправдателен документ и няма как да мине валидирането по СФУК на плащането без документ.
#2 | 08.12.2014, 20:59
Публикации: 38 / 1
Благодаря на bobo за бързия отговор, но се сблъсквам за първи път с такъв случай, въпреки че всеки месец отчитам командировки. Ако избегнем проформата на какво основание да извършим плащането, тъй като фирмата иска това да стане предварително, т.е. ден преди нощувката на лицата.
#3 | 08.12.2014, 21:03
Публикации: 640 / 95
Искам да кажа на Бобо, че няма такава забрана в закон да се работи с проформа фактура-т.е оферта.
Правиш си превода и до 5 работни дни след получаване на превода трябва да ти издадат фактура.
И командировките никога не са били външни услуги, а други разходи.
#4 | 08.12.2014, 21:35
Публикации: 4400 / 737
Графиня Тити, у наше село е така, има заповед от първостепенния, спазваме я. Това е така, тъй като се иска разпоредителят да плаща само по разходооправдателен документ, извършва предварителен контрол и т.н., не знам дали си запозната с процедурите в бюджета. В другите общини може да е различно, не споря.

Колкото до командировките - те не са външни услуги, а разходи за командировки (в бюджета има такава сметка). В случая казвам, че нощувката ще е ВУ, тъй като тя ще е платена от сметката на организацията на базата на фактура с обща сума, предполагам, и няма да е персонифицирана. Ако командированите платят на място и получат фактури, тогава ще им се платят командировъчни общо за нощувките, пътните и дневните. В случая ще им платят само пътни и дневни.

moony26, неизползването на проформи в известна степен затруднява работата ни, но обикновено обяснявам, искам да ми издадат фактурата, да ми я пратят по мейла и плащам още същия ден. Обикновено няма проблеми. Освен всичко, виждам точната сума, както и дали фактурата е написана правилно.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група