ДДС при продажба на недвижим имот от физическо лице?

16.12.2014, 01:09 7030 1

16.12.2014, 01:09
Публикации: 1 / 0
Привет,

Имам въпрос, свързан с продажбата на недвижим имот, а по-конкретно - има ли основание за начисляване на ДДС по конкретната покупко-продажба. Считам, че има достатъчно компетентни хора в този форум, затова се регистрирах и реших да задам въпроса си тук.

Планирам да продам личния си апартамент. Физическо лице съм и не съм регистриран за целите на ДДС. Сградата, в която се намира апартаментът, е с Акт 16 от 2011 година. Не съм счетоводител, нито се занимавам с материята, но начина по който чета текстовете от ЗДДС ме карат да мисля, че ще се наложи да внеса данък върху продажбата. Моля за вашия коментар!

Текстовете от закона, които ме навеждат на тези мисли са следните:

Чл. 45. (1) Освободена доставка е прехвърлянето на правото на собственост върху земя, учредяването или прехвърлянето на ограничени вещни права върху земя, както и отдаването й под наем или аренда.
(5) Алинея 1 не се прилага по отношение на:
4. прехвърлянето на право на собственост на прилежащи терени към нови сгради, както и учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тези терени.

Допълнителни разпоредби:
"Нови сгради" са сградите:
б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца считано от датата, на която е издадено разрешение за ползване по реда на Закона за устройство на територията.

Тоест според класификацията, апартаментът ми се води в нова сграда и по начина, който разбирам горното, се дължи ДДС. Моля за вашето мнение по случая. Предварителни благодарности.

Поздрави
#1 | 16.12.2014, 08:11
Публикации: 9381 / 1579
Ако тази продажба е инцидентна /не сте продавали друг апартамент и нямате други доходи, които да изискват регистрация по ДДС/, няма да начислявате/внасяте ДДС.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група