ОСИГУРЯВАНЕ на управител на ООД КАТО СОЛ ИЛИ ДУК?

29.12.2014, 08:41 4819 0

29.12.2014, 08:41
Публикации: 14 / 0
Съдружник съм /и управител/  в ООД с дейност търговия .Другият съдружник работи по трудов договор в друга фирма , не изпълнява дейност и не се осигурява в дружеството.
При регистрацията на ООД  през 2002 г представих   Договор за възлагане на управление - за срок от 1 година – т.е  след  изтичане на  срока, от 2003 г договорът   е прекратен .Не съм получавал възнаграждение като управител,въпреки че в договора беше записано  ”...управителят има право на месечно възнаграждение ...”
Осигурявам се   като самоосигуряващо се лице - за всички осигурителни случаи .До сега не съм получавал никакви други възнаграждения от дружеството освен дивиденти.
Всеки месец  подавам декл.обр.1  с код 12 / самоосигуряващо се лице/ с осигурителен доход  420 лева и годишна декларация обр.6
Не подавам годишна декларация по ЗДДФЛ защото не получавам доход.

С промените на КСО  ,  в сила от 01.01.2013 г , управителите на търговски дружества са включени в кръга на лицата по  чл.4 ал.1 т.7  - т.е .   да се осигуряват за всички осигурителни случаи с  месечен осигурителен доход не по-нисък от минималния осигурителен праг за съответната дейност/ 1050 лева/ 

Въпроси:
1.Нормата по  чл.4 ал.1 т.7  КСО  от 01.01.2013  императивна ли е ?
Щом нямам ДУ/ договорът   е прекратен -срокът е изтекъл/  не съм получавал и не получавам възнаграждение като управител и  няма   документи на дружеството за определяне възнаграждение на управителя,трябва ли задължително да се  осигурявам  като такъв или  осигуряването  като СОЛ е достатъчно?
Предпочитам да е СОЛ защото / въпреки ,че  има 4 наети лица по трудов договор като продавачи /  аз извършвам и  други дейности, извън кръга на управлението на дружеството /доставка на стоки,съставяне на  счетоводни документи , които подписвам..., /   и ако се осигурявам  по ДУК  ,може да се тълкува    задължение  за осигуряване  и като СОЛ едновременно за упражняване  и на друга трудова дейност/ освен управление/  по чл.4 ал.3 т.2  КСО ?

2.Възможно ли е и как/ за какви дейности/  мога да получавам ежемесечно възнаграждение  само като СОЛ  за трудова дейност в дружеството ,без това да може да  се тълкува, че съм получил възнаграждение за управление - като управител ?
Ако се прилага § 1, т. 26, б. 'и' от ДР на ЗДДФЛ, възнаграждението ще се  включва ли  ежемесечно във ведомостта за РЗ - /  с брутна сума 1200 лева ,осигуровки за сметка на заетото лице и за сметка на осигурителя,  данък по ЗДДФЛ/   и ще се  признава ли се  за разход на ООД / с изключение на осигуровките за  моя сметка – които ще приспадам от облагаемия доход в годишната данъчна декларация ?

3.Ако / съгласно   чл.4 ал.1 т.7  КСО / е  задължително  да се осигурявам по ДУК с осиг доход = м.о.д.  , как да се предпазя от изискването за двоино осигуряване  /и като СОЛ/ за другите  дейности, които са извън кръга на дейността управление на дружеството?


Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група