Доста мислих откъде да започна тази тема и реших да следвам въпросите, които са ми задавали различни счетоводители, когато започнат да се занимават със счетоводство на селското стопанство.
1. Как да заприходя животните?
първо, всяко животно е записано с ушна марка в Информационната система на НВМС (вече БАБХ). Тоест, трябва още в началото да внушите на Вашия клиент, че „изчезване” току-така не може да има. Води се строга отчетност на броя животни по видове. Кравите и биците въвеждам в група 274 с аналитичност, да речем, 1 и 2.
Останалите животни разпределям по възраст в група 314 – това е важно, защото според възрастта се изписва и храната.
Може да направите 3 групи -
1. Телета до 3 месеца
2. Телета от 3 до 18 месеца
3. Юници
При мен аналитичността е следната :
314.1 – Телета до 3 месеца
2. Телета от 3 до 6 месеца
3. Телета от 6 до 18 месеца
4. Юници
5. Телета за угояване
Всъщност след като навършат 18 месеца, телетата се разпределят в групи 4 и 5 по пол – мъжките отиват в „Телета за угояване”, а женските – в „Юници”
И опираме до въпроса с каква стойност да се впишат.
В СС 41 са дадени методите за признаване и оценяване. Аз лично си намерих обяви по Интернет за различните животни към момента и ги заприходих по справедлива стойност – кг х цена – или другояче казано, използвах алтернативния метод, тъй като нямах фактури за закупуване на животните. Не забравяйте, че когато „биологичните активи се оценяват по цена на придобиване (себестойност) , се амортизират по реда на СС 16”.
Всяка година си правя следната табличка :
Ушна марка Стойност към 01.01.2011 отелвания мляко Стойност към 31.12.2011
BG 75 698754 878,00 -10 % - 20 % 614,60 лв
Или тази крава през годината не се е отелила, намалила е млякото и аз й отнемам 30 % от стойността и така спазвам СС41, който казва, че „Биологичните активи се оценяват при първоначално признаване и в края на всеки отчетен период по справедлива стойност, намалена с предварително начислените разходи за продажба”. Може да се прибавят и по 10 % в първата колонка и до 20 % във втората. Информацията може да получите от самия животновъд.
2. Какво да правя телетата?
При отелване на кравата
Дт 314.1 – Телета до 3 месеца
Кт 611.1 - Разходи за отглеждане на основно краве стадо
Телетата при отелване тежат от 20 до 30-35 кг. Съставя се Акт за приплод.
При отелване на мъртъв плод пак си съставям Акт за приплод, но с нулеви стойности. Ако питате защо е нужно – ами да докажа, че кравата се е отелила през годината. Защото се брои и процент на отелените крави (евентуално при ревизия).
При прехъврляне на телетата от група в група са възможни два варианта :
І. Справедливата стойност на телетата в групата КЪМ която прехвърляте, е по – малка от справедливата стойност на групата, от която изписвате телето
Например :
Прехвърляте две телета, навършили 3 месеца(314.1) , в групата на телетата от 3 до 6 месеца(314.2). Телетата от първата група са по 65 кг и стойността е 3,50 лв / кг, а отиват в група, където стойността е 2,50 кг :
Дт 314.2 Телета от 3 до 6 месеца 325,00 лв
Дт 608 Разходи от последващи оценки на активи 260,00 лв
Кт 314.1 Телета до 3 месеца 585,00 лв
ІІ. Справедливата стойност на телетата в групата, КЪМ която прехвърляте, е по-висока от справедливата стойност на групата, от която изписвате телето
Например :
Прехвърляте едно теле, навършило 6 месеца(314.2) , в групата на телетата от 6 до 18 месеца(314.3). Телето тежи 130 кг и стойността в групата е 2,50 лв / кг, а отива в група, където стойността е 3,50 кг :
Дт 314.3 Телета от 6 до 18 месеца 455,00 лв
Кт 314.2 Телета до 3 месеца 325,00 лв
Кт 709 Други приходи от дейността 130,00 лв.
3. Как става изписването на храната?
Омръзна ми да чувам, че когато се изписва ярма за кравите, тя трябва да е 0,300 кг/ за 1 литър издоено мляко.
Не съм съгласна с това. А люцерната, силажите, кашите, за които Вашите ЗП-та ще извадят фактури – тях как ще изписвате – на едно към гьотура ли?
Има цяла система за хранене на животните, която трябва да се спазва. В нашата ферма например пресушените крави не ядат ярма. Ярма започват да ядат две седмици преди датата за телене. И това е съветът на всички холандски и американски специалисти. Те измерват храната в енергия – говоря за всичката храна, не само за ярмата. До съществуването на ТКЗС-тата се е говорело за КЕ – кръмна единица. Сега се говори за СВ – сухо вещество. И КЕ, и СВ значат само едно – всяка храна съдържа определено количество КЕ или СВ, която трябва да се изчисли за съответната възраст или млечност на животното.
Например едно теле на 6 месеца има нужда от 3,25 КЕ на ден. Като се знае, че 1 кг пшеница е 1,20 КЕ, люцерната – 0,45 КЕ, 1 кг пшенични трици – 0,76 КЕ, лесно може да се изчисли какво може да се изпише за 1 теле за месеца.
Ако не Ви се занимава и с това изчисление (защото, честно казано, това НЕ Е работа на счетоводителя), разчитайте за информация на самия животновъд.
4. Има още един много проблемен въпрос, но по него ще отговарям само на лични - въпросът с нормите на смъртност при кравите и не/начисляването на ДДС при смърт на ДБА.
5. Осчетоводяване на разходите и заприхождаване на млякото
а) млякото се заприхождава
Дт 303....Продукция (При мен тя е разделена на животинска с аналитичност и растениевъдна с налатичност)
Кт 611 Разходи за отглеждане на основно стадо
б)Продаденото мляко
Дт 701 Приходи от продажби на продукция
Кт 303........Продукция
в)Изсуканото мляко от телетата
Дт 611 Разходи за отглеждане на телета до 3 месеца
Кт 303........Продукция
За приключване на 611 сметка
Правя го всеки месец. За всяка група - и за телетата, и за кравите. Имам една табличка, създадена по учебника на Г.Герганов. Не я качвам сега, защото е малко специфична и има обяснения, които мога да дам само по телефона. Просто хора, които не са се занимавали с тази материя, малко трудно схващат табличката и трябва да обяснявам всяко едно число от примера откъде се е взело, какво означава и какво правим с него.
Но затова пък я пращам на всеки, който ми се обади и обяснявам надълго и нашироко, докато не ми стане ясно, че човекът отсреща е разбрал всичко.