Граждански договор и ет

26.06.2015, 09:41 2379 1

26.06.2015, 09:41
sladka_1980
 Здравейте, физическо лице , което има регистрация по ДДС като ЕТ с предмет на дейност само и единствено - производство на кожени изделия с КИД 1512, има единичен сключен граждански договор със сдружение с частна полза, за мониторинг на проект по замърсяване на околната среда.

Лицето се води председател в сдружението, не получава доходи или възнагражденията от същото.Договора е инцидентен, без редовно изпълнение и не е основен източник на доход за лицето.В смисъл лицето участва, за да се продължи изпълнението на проекта и иска да откаже ( дари ) възнаграждението на дружеството.Платени са само осигуровки по договора без данък и без получаване на средствата.

Възможно ли е ГД да се квалифицира като инцидентно извършване на единична сделка, извън обхвата на независими икономически дейности по смисъла на чл.3 ал.2 от ЗДДС?

Как би следвало да се изготви правилно ГД и отказът от възнаграждението?

Как не би следвало да се включва договора в облагаемият оборот на ЕТ?

За справка може да се прегледа статия от в.Седмичен законник, Идентификационният номер по ЗДДС за ФЛ - Отговор Лиляна Панева - данъчен консултант.( последен абзац )

Писмо на НАП - изх.№ 04-19-570/16.11.2011 - за уточнение на характера на независимата икономическа дейност.
#1 | 26.06.2015, 12:16
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Като изхождаме от факта, че лицето е регистрирано по ЗДДС, за всяка своя сделка то следва да издава фактура по чл. 113, освен в случаите по ал. 3.

Дали може ГД да се класифицира като единична и инцидентно извършена дейност не съм убедена, защото като пример за такава обикновено се дава продажбата на собствена недвижимост, което се прави най-често веднъж в живота. ГД може да се сключват повече пъти и самата възможност за това изключва ГД от обхвата на инцидентните дейности.

Как да се сключи договор с отказ от възнаграждение не разбирам. Според мен в самия договор се вписва дали има възнаграждение или услугата се извършва безвъзмездно. За отказ от определено възнаграждение не съм чувала, но може и да има такава практика.... Ако услугата е безвъзмездна, то няма основание за издаване на фактура и начисляване на ДДС.

Ако договорът е извън обхвата на дейността на ЕТ, а той очевидно е такъв според изложените факти, няма основание да се отчита през ЕТ.

Изчакайте да се включат и други колеги.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група