Обезщетение по чл. 222, ал. 1

04.09.2014, 16:53 3380 1

04.09.2014, 16:53
Публикации: 21 / 0
Освободихме работник поради съкращаване на щата - чл. 328, ал. 1, т.2 и според КТ му дължим обезщетение по чл. 222, ал.  1 в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но не повече от един месец. Въпросът ми е как се изчислява това обезщетение. Четох тук във форума, че се отдържат 7.9% за фонд Пенсии. Това къде го пише? А и тъй като от месец август трябва да изплатя 7 дни, това брутно възнаграждение (което включва и процента прослужено време, нали? ) трябва да го разделя на 22 - средния брой работни дни, или на 21 - работните дни за конкретния месец?
И друг въпрос - прочетох, че обезщетението се записва в трудовата му книжка отзад. Аз му я върнах при прекратяването на правоотношението, тъй като той си я поиска, за да я представи в Бюрото по труда. При освобождаването съм връчила и заповед за прекратяване. Други документи изискват ли се? В досието имам и предизвестие.
Не съм издала УП2, тъй като в него се включва и обезщетението, нали? А и въпреки че ми казаха, че лицето работи, ако ми подпише декларация, че не работи, трябва да се изплати обезщетение и за част от септември - за да стане един месец от освобождаването, нали? Което значи, че УП мога да издам чак през октомври, след като начисля заплатите за септември, в които да е и неговото обезщетение. Така срокът за издаване на УП няма как да е 30 дни от освобождаването, а става по-дълъг.
Какъв е срокът, в който нямам право да назначавам ново лице на същата длъжност?
Много въпроси станаха! :) Колеги, предварително ви благодаря, дори и само на някои от тях, ако можете да отговорите!
#1 | 04.09.2014, 17:01
Публикации: 4400 / 737
"...че се отдържат 7.9% за фонд Пенсии. Това къде го пише?"

Не съм търсил, но предполагам в КСО и/или наредбата.

"...трябва да го разделя на 22 - средния брой работни дни, или на 21 ..."

Бих предположил на броя на работнике дни за съответния месец.

"А и въпреки че ми казаха, че лицето работи, ако ми подпише декларация, че не работи, трябва да се изплати обезщетение и за част от септември..."

Преди плащането на обезщетението поискай да видиш трудовата му книжка - ако е започнал работа би трябвало да е вписано в нея. Декларация всеки може да напише.

"...Което значи, че УП мога да издам чак през октомври..."

Не е забранено да се издаде допълнително УП за платеното обезщетение, ако трябва да се издава.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група