Договор за посредничество

28.09.2015, 22:50 6372 3

28.09.2015, 22:50
Публикации: 97 / 1
Българска фирма ЕООД, регистрирана по ДДС извършва посредническа услуга в търсене на клиенти на македонска фирма, регистрирана по ДДС. За услугата българската фирма получава комисионна от македонската, за което пуска фактура. Къде е мястото на сделката и облагаема или освободена от ДДС е услугата, извършвана от българската фирма. Как се описва в справката декларация по ДДС
#1 | 29.09.2015, 10:09
Публикации: 574 / 56
Чл. 21, ал. 2 не върши ли работа?
#2 | 30.09.2015, 15:22
Публикации: 8 / 0
Имам същия случай с румънска фирма - посредничим за намиране на клиент за определен вид стоки. Сполед мен при данъчно задължени лица и двете странаи по сделката ползвам чл.21 , ал.2.
#3 | 30.09.2015, 15:27
Публикации: 2027 / 254
Издаване на протокол по чл. 117 от ЗДДС при посредническа услуга

Публикувано на 22.02.2011

Лиляна Панева – данъчен консултант

    В сп. „Форум на счетоводителя”, бр. 1/2011 г. Лиляна Панева – данъчен консултант, отговаря на следния въпрос: Дружеството има сключен договор за търговско представителство с фирми от Норвегия, Израел и Гърция. Те търсят клиенти за българската фирма, посредничат за сключване на договори с тях и рекламират стоките и услугите й в своите страни. През м. 12.2010 г. издават инвойси за търговско представителство. Фирмата от Гърция има VAT номер. Трябва ли да се издават протоколи по чл. 117 и да се начислява ДДС за тях? Обявяват ли се някъде? Какви задължения има българското дружество?
Според информацията, дадена в запитването ви, чуждестранните фирми, с които имате сключени договори, са поели задължение да извършват във ваша полза посреднически услуги, чрез които рекламират вашите стоки и услуги в съответните страни и спомагат за сключването на договори между вашата фирма и потенциалните им клиенти. Тъй като квалификацията на взаимоотношенията, при които при дадена сделка между стопански субекти възникват възмездни доставки, е от съществено значение за законосъобразния ред за тяхното данъчно третиране, ще си позволим да отбележим, че в случая квалификацията „договор за търговско представителство" е неприложима. От търговскоправна гледна точка при посочените обстоятелства фирмите, с които сте сключили договори, въобще не се квалифицират като „търговски представители"- нито преки, нито скрити (тези при комисионни договори). Щом като не сключват с клиентите на вашите продукти договори за продажби от свое име, но за ваша сметка или от ваше име и за ваша сметка, те са само посредници, които срещу комисионно възнаграждение свързват фирмата ви с лица, с които тя сключва сделките. Възможно е в запитването си да сте пропуснали информация, която променя това заключение, но в отговора на зададените ни въпроси приемаме наличието на хипотезата за наличието на посредническа услуга срещу комисионно възнаграждение.
В случая са налице посреднически услуги, предоставени на данъчно задължено лице (ДЗЛ), което е фирма, регистрирана за целите на облагането, установена на територията на България. Доставчици на услугите са фирми - ДЗЛ, установени на територията на:
- Норвегия и Израел, т.е. в трети страни; и
- Гърция – държава - членка на ЕС, която притежава валиден данъчен идентификационен номер.
Т.е. доставчиците на услугите са ДЗЛ, установени извън страната. Те издават на получателя им фактури за договореното комисионно възнаграждение, в което не посочват ДДС.
Според действащия ЗДДС местоизпълнението на доставките, предоставени на ДЗЛ, които възникват при този вид посредничество, се определя по реда на чл. 21, ал. 2 от закона и е там, където е установен обектът на стопанска дейност на получателя на услугата, т.е. в случая у нас. По силата на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС, когато доставчикът на облагаема услуга с местоизпълнение на територията на страната е ДЗЛ, установено извън тази територия, данъкът е изискуем от получателя й. Той е задължен да си самоначисли данък с протокол по чл. 117, ал. 2 от закона най-късно в 15-дневен срок от датата, на която данъкът за съответната доставка е станал изискуем. Данъчната основа, върху която се начислява той, се формира от размера на комисионното възнаграждение, посочено във фактурата на посредника, и от евентуално добавени към него други разходи във връзка с посредничеството, покриването на които е поето от получателя на услугата по силата на сключения договор.
Данните от протокола се посочват в колона 14 на дневника за продажбите и в клетка 12 на справката-декларация за съответния данъчен период. В зависимост от датата на издаване на фактурите през м. 12 на 2010 г. това може да е съответно данъчен период декември 2010 г. или данъчен период февруари 2011 г.
Начисленият данък е с право на данъчен кредит, който може да бъде упражнен в същия или в един от следващите дванадесет данъчни периода. Правото се упражнява, като данните от протокола се посочат в дневника за покупките и в справката-декларация за съответния данъчен период в съответните колони и клетки, съобразно размера на възникналото право на данъчен кредит.
В тази връзка заслужава да се отбележи, че тъй като един от доставчиците на посредническа услуга е фирма, установена в Гърция, т.е. в държава - членка на ЕС, освен фактура той следва да посочи доставката, осъществена под вашия данъчен идентификационен номер, и във VIES декларацията си за данъчния период, в който ви е издал фактура. Естествено не е ваше задължение да следите дали той е направил или не това.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група