Нает по чуждо законодателство с постоянна работа в България

02.11.2015, 11:54 2490 2

02.11.2015, 11:54
Публикации: 2 / 0
Здравейте, наемат ме по румънското законодателство, но постоянното ми работно място ще бъде в България. ВЪпросът ми е какви са ми опциите за здравни и пенсионни осигуровки. Ако здравно ме осигуряват в Румъния получавам ли пълно обслужване в България? Ако не, сам ли да се осигурявам в България?
#1 | 02.11.2015, 12:38
Публикации: 1231 / 73
Дано да откриеш отговора и да кажеш после, защото аз вече два месеца ходя по инстанции и пиша запитвания ,но още никой нищо не ми е отговорил. При мен става дума за българско ФЛ, което е на постоянен трудов договор в Лондон, но ще си живее и работи от България. Три месеца беше в Лондон и там си го облагаха по тяхното законодателство и от 01.10.2015  вече си работи от България. Написах запитване до информационния център на НАП, но отговорът беше,че не са компетентни и да се обърна към ЦУ на НАП. Писах там и преди два дни получихме отговор ,че преписката била препратена към ОДОП. Та сега пък ще чакам да видим от там какво ще отговорят.
#2 | 02.11.2015, 15:18
Публикации: 2 / 0
Говорих с представител на НЗОК относно здравните осигуровки. Човекът изглеждаше доста компентентен и ми отговори, че няма проблем да бъда здравно осигурен в Румъния и да получавам пълни здравни услуги в България. От румънската здравна каса трябва да ми издадат формуляр S1, с който да се регистрирам в съответната регионална здравна каса в България. Относно пенсионните осигуровки предполагам, че приравняване на стажа няма да е проблем. Това разбрах, но понеже ми се случва за пръв път съм доста некомпетентен по въпросите. Между другото и моят работодател също....
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група