Аванс

10.11.2015, 11:18 5349 1

10.11.2015, 11:18
sladka_1980
Здравейте, имаме дебат с управителя относно начисляването на аванси и процедурата по установяване на максимално допустим размер на същият.В правилника за вътрешният трудов, както и в трудовите договори няма заложено изплащане на аванс, само пълно изплащане на РЗ до 25то число.Според управителя сме в нарушение на чл.270от КТ, защото не изплащаме аванси, а според мен не сме.Ако всеки работник си заяви желанието за аванс ще го оформя с ДС и съответно ще си спазвам вноските за осигуровките и декл.обр.1/6.
Моля за компетентен отговор има ли нарушение или не?Моля за инфо относно максимален размер на аванс, тук също се разминаваме значително.Той иска да се изплаща цялата заплата с аванс.......
#1 | 10.11.2015, 11:45
Публикации: 4400 / 737
Според мен не е нарушение да се плаща само РЗ без аванс. Все пак в 270 (2) има едно "или" и "доколкото не е уговорено друго". При вас е уговорено друго - без аванс.
Но:
- желанието за аванс може да стане само с едно заявление от работника, без ДС.
- за (редовните) аванси не се внася ДОО и ДДФЛ, съответно не се подават Д1 и Д6. Внасят / подават се при изплащане на окончателните заплати.

Максимален размер - добре е да е тъкъв, не по-голям от отработената заплата до момента на даване на аванса. например, ако давате на 10-то число - да е до 1/3 от заплатата, примерно. Да не се получи така, че взел аванс, пък после я в болничен, я в неплатен и да чакате да връща. Цялата заплата като аванс - може и да не е забранено, но е нелогично и не в полза на работодателя.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група