Здравейте, колеги. Тъй като по съвместителство съм и автор и поради различната практика се наложи да поизчета малко нормативи становището ми е следното- по принцип авторът не продава собствените си книги, а авторски права, но това е случая, когато има и възлагане от страна на издателство. В конкретния случай е налице по всяка вероятност книгоразпространител, който работи за комисионна т.е комисионер. Доколкото имам практика като физическо лице аз предоставям вече готов продукт-книга, но това не е дейност по занятие, тъй като не съм издателство. Целият процес съм го финансирал със собствени средства. Комисионерът в случая при приемането на книгите следва да издаде протокол за тяхното приемане/освен договора/. Ако е лице регистрирано по ЗДДС, следва да прилага специалния режим съгл.чл.25 ал. 9 или ако няма продажба преди изтичането на срока следва да върне всичко , което не е продадено. Това така или иначе не се прави. По отн. на т.ндоход на автора / който си е чиста загуба/ е облагаем по чл.29 , ал 1 б.Б от ЗДДФЛ, но с последните промени , следва да се удържа еднократен данък по чл.35, ал.6 при плащането, ако въобще настъпи. Осигуровки не се дължат, тъй като е продажба на вещ , а не полагане на труд.