ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА УДЪЛЖЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ

05.12.2011, 12:53 14386 0

05.12.2011, 12:53
Публикации: 3145 / 253


ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА УДЪЛЖЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ

  Гошо Мушкаров - д-р по икономика

1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 136а
* Наредба за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) - чл. 8

2. Цел на процедурата
Целта на процедурата е законосъобразно въвеждане на удължено работно време с последващо компенсиране с намалено работно време.

3. Страни по процедурата
Работодателят и работниците и служителите, за които се въвежда удължено работно време.

4. Осъществяване на процедурата
В съответствие с чл. 136, ал. 3 от КТ максималната продължителност на работното време през деня е 8 часа и тя може да бъде удължавана само по реда и в случаите, посочени в КТ. Такъв е чл. 136а от КТ, който дава право на работодателя по производствени причини да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други работни дни. Право на работодателя е да определи като "производствени причини" най-различни обстоятелства, съобразно конкретните условия.

а) Ограничения и условия за въвеждане на удължено работно време
Удължаването на работното време се допуска при следните ограничения и условия:
* Продължителността на работния ден е ограничена до 10 часа за работещите при нормално работно време и до един час над определеното работно време - за работещите при намалено работно време по смисъла на чл. 137 от КТ.
* Продължителността на работната седмица е до 48 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 40 часа.
* Броят на дните в рамките на една календарна година, през които може да се въвежда удължено работно време, е ограничен до 60 работни дни, а еднократно и непрекъснато - до 20 работни дни (чл. 136а, ал. 3 КТ).
* Абсолютна забрана за удължаване работното време е установена за бременни работнички и служителки и за ненавършили 18-годишна възраст лица.
* Само с тяхно писмено съгласие могат да работят при удължено работно време майки с деца до 6-годишна възраст, майки, които се грижат за деца с увреждания (независимо от възрастта им), работници и служители, които продължават образованието си без откъсване от работа, както и трудоустроени работници и служители, за които обаче е нужно и заключение на здравните органи, че това няма да се отрази неблагоприятно на здравето им.
* Преди въвеждането на удължено работно време работодателят трябва да проведе предварителни консултации с представители на работниците и служителите, доколкото в колективния трудов договор не е предвидено друго.
* Удълженото работно време се компенсира чрез съответното му намаляване в други работни дни в срок до 4 месеца за всеки удължен работен ден. Ако това не бъде изпълнено, работникът/служителят може сам да определи времето за компенсиране, като уведоми писмено работодателя в двуседмичен срок преди това. Ако трудовото правоотношение бъде прекратено преди компенсирането, изработеното в повече работно време се заплаща като положен извънреден труд.

б) Процедура за въвеждане на удължено работно време
Процедурата за въвеждане на удължено работно време включва следните стъпки:
* Провеждане на предварителна консултация с представителите на работниците и служителите относно причините за въвеждане на удължено работно време и очакваните последици от него. Консултацията трябва да завърши с писмен акт (протокол).
* Проучване от работодателя на обхвата на работниците/служителите, спрямо които се въвежда удължено работно време във връзка с изясняване забраните и ограниченията по смисъла на чл. 136а, ал. 7 от КТ.
* Получаване от работодателя на писмено съгласие за работа при удължено работно време от работниците и служителите, за които това се изисква по закон.
* Получаване от работодателя на становище от компетентните здравни органи относно последиците за работа на трудоустроени работници и служители при удължено работно време.
* Издаване на писмена заповед от работодателя, която се издава за всеки отделен случай не по-късно от 3 работни дни преди датата на удължаването. В заповедта се определят началната и крайната дата на удължаването, звената и работните места, за които се отнася.
* Писмено уведомяване от работодателя на инспекцията по труда по мястото на извършване на работата относно въведеното удължено работно време.
* Издаване от работодателя на писмена заповед за компенсиране на удълженото работно време.
* Писмено уведомяване от работника/служителя до работодателя, в случай че в установения срок не е извършено компенсиране и лицето само определи времето за компенсиране.
* Издаване от работодателя на писмена заповед за обезщетяване при прекратяване на трудовия договор на отработеното в повече работно време като положен извънреден труд.
* Създаване и водене от работодателя на книга за удълженото работно време с последващо компенсиране (чл. 8, ал. 3 от НРВПО).

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
Неизпълнението на процедурата за въвеждане на удължено работно време може да доведе до административнонаказател на отговорност на работодателя по чл. 414, ал. 1 от КТ с налагане на глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Протокол от проведена предварителна консултация с представителите на работниците и служителите относно причините за въвеждане на удължено работно време и очакваните последици от него
* Писмени съгласия за работа при удължено работно време от работниците и служителите, за които това се изисква по закон
* Становище от компетентните здравни органи относно последиците за работа на трудоустроени работници/служители при удължено работно време
* Писмена заповед за удължаване на работното време
* Писмо до инспекцията по труда относно въведеното удължено работно време, придружено с копие от заповедта
* Писмена заповед на работодателя за компенсирането на удълженото работно време
* Писмено уведомление на работника/служителя до работодателя за избран от него период на компенсиране
* Писмена заповед на работодателя за обезщетяване на отработеното в повече работно време като положен извънреден труд
* Книга при работодателя за удълженото работно време с последващо компенсиране
* Заповед на работодателя за определяне на длъжностно лице, което води книгата за удълженото работно време с последващо компенсиране.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група