ИЗГОТВЯНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА ВЪТРЕШНИЯ ТРУДОВ РЕД В ПРЕДПРИЯТИЕТО

05.12.2011, 14:30 11539 0

05.12.2011, 14:30
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА ВЪТРЕШНИЯ ТРУДОВ РЕД В ПРЕДПРИЯТИЕТО
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 7, ал. 1 и 2, чл. 127, ал. 1, т. 5, чл. 139, ал. 1, чл. 143, ал. 3, чл. 181, чл. 187, т. 10
* Общи правила за вътрешния трудов ред в предприятията (ДВ, бр. 11 от 1987 г., с отпаднало основание, бр. 100 от 1002 г.)

2. Цел на процедурата
Разработване и приемане на правилник за вътрешния трудов ред, с който работодателят урежда основните въпроси на организацията на работата в предприятието.

3. Страни по процедурата
Работодателят едностранно приема и/или изменя правилника за вътрешния трудов ред.

4. Осъществяване на процедурата
В правилника за вътрешния трудов ред се конкретизират установените в КТ и в подзаконовите актове за неговото прилагане права и задължения на работодателя и на работниците/служителите, както и организацията на труда в предприятието.
Правилникът за вътрешния трудов ред не може да противоречи на КТ и на нормативните актове, издадени за неговото прилагане, както и на специалните закони и други нормативни актове, с които се установяват специфични права и задължения на предприятията и на работниците с оглед на отделните професии и дейности.

а) Съдържание на правилника за вътрешния трудов ред
По отношение съдържанието на правилника за вътрешния трудов ред в нормативната уредба липсват изрични изисквания. В чл. 139, ал. 1, чл. 143, ал. 3, чл. 181, чл. 187, т. 10 от КТ само е посочено, че конкретни въпроси на работното време и трудовата дисциплина могат да се уреждат с правилник за вътрешния трудов ред.
В общия случай с правилника за вътрешния трудов ред работодателят урежда такива въпроси като:
* Структурата, функциите и взаимодействието между структурните звена.
* Организацията на работното време и почивките, в т.ч. графиците за работа на смени, удължено и намалено работно време, организиране, полагане и отчитане на извънредния труд, дежурство и режим на разположение на работодателя и пр.
* Контрола по спазването на работното време.
* Организацията и реда за ползване на всички видове отпуски от работниците и служителите.
* Организацията на работата с клиентите.
* Конкретни въпроси относно трудовата дисциплина.
* Осигуряването на безопасни и здравословни условия на труда, включително ред за провеждане на инструктажи, за използване на специалното работно облекло и личните предпазни средства и пр.
* Организацията на пропускателния режим общо за предприятието и за отделни негови звена.
* Взаимоотношенията между служителите.
* Реда за осъществяване на документооборота в предприятието.
* Система за допълнително стимулиране и награди на работниците и служителите.
* Други въпроси относно организацията на вътрешния трудов ред в предприятието.
По преценка на работодателя, всеки от посочените по-горе въпроси, както и такива проблеми на вътрешната организация на работата като структура, щат и разпределение на персонала, организация на работната заплата, условия и ред за ползване на социалните обекти, здравно обслужване, изисквания, условия и ред за създаване и опазване на поверителна информация и лични данни, организация на квалификацията и обучението на персонала, атестиране и оценяване, както и други подобни въпроси могат да се уредят както с правилник за вътрешния трудов ред, така и с отделни вътрешни правила и/или правилници.

б) Процедура за приемане на правилник за вътрешния трудов ред
Правилникът за вътрешния трудов ред е документ, разработван и приеман от работодателя в съответствие с нормативната уредба по КТ и спецификата на предприятието. При неговата разработка той може да иска мнение и предложение на синдикалните организации и представители на работниците и служителите, но е свободен да приеме правилника по своя преценка.
В общия случай правилникът за вътрешния трудов ред се разработва и приема по следната процедура (която има препоръчителен характер):
* Работодателят със заповед формира работна група от длъжностни лица, определени от синдикалните организации техни представители, както и избрани по реда на чл. 7 от КТ представители на работниците и служителите в предприятието.
* Работната група разработва проект на правилник за вътрешния трудов ред и го предава за обсъждане на посочени от работодателя лица, включително на правния отдел за проверка относно законосъобразността на предвижданите в него правила, мерки и процедури.
* Работодателят събира всички мнения и по своя преценка ги отразява в документа.
* Работодателят със своя заповед утвърждава правилник за вътрешния трудов ред.
* Работодателят организира запознаване срещу подпис на всички работници и служители с правилника за вътрешния трудов ред. От този момент спазването им става елемент от правата и задълженията на работниците/служителите.
Изменението на правилника за вътрешния трудов ред става по същата процедура.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
В Кодекса на труда и в подзаконовите актове за прилагането му липсва отделно императивно задължение за работодателя да разработи и приеме правилник за вътрешния трудов ред, поради което не може да му бъде търсена отговорност, ако не е приел такъв правилник.
В интерес на работодателя е да уреди въпросите на организацията на вътрешния ред в предприятието в писан документ (документи). Тези права и задължения стават задължителни за изпълнение от работниците/служителите, които са се запознали с тях. Това осигурява на работодателя възможност да организира вътрешната трудова дейност и взаимоотношенията в предприятието съобразно закона и при допускане на нарушения да налага на виновните работници или служители предвидената в КТ дисциплинарна отговорност.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Заповед на работодателя за създаване на работна група за разработка на проект на правилник за вътрешния трудов ред
* Становище на правния отдел относно законосъобразността на проекта за правилник
* Мнение на представителите на работниците или служителите и на синдикалните организации относно разработения проект, когато такова мнение е било поискано.
* Заповед на работодателя за утвърждаване на правилника за вътрешния трудов ред
* Правилник за вътрешния трудов ред
* Заповед на работодателя за изменение на правилник за вътрешния трудов ред.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група