Писмено обяснение

19.02.2016, 21:45 10691 2

19.02.2016, 21:45
Публикации: 35 / 0
Здравейте! В тридневният срок за писмените обяснения влизат ли събота и неделя или само работните дни?
Ако работодателят в искането си за неспазване на работното време не е уточнил от кога до кога не е спазено работното време, може ли и аз да не уточнявам кога съм напуснала работното място
#1 | 20.02.2016, 16:33
Публикации: 4400 / 737
По принцип ако не е конкретизирано "работни дни" се приема, че са календарни дни.
Би било логично когато работодателят иска обяснения, то тези обяснения да са по конкретен повод, за да има конкретни обяснения за конретната случка, в конкретното време. Би било логично и работодателят да има някакви доказателства, че сте напуснали работа еди кога си - да е установил лично, да има свидетели, а и е добре да е оформено писмено.

Може да му отговорите "г-н работодател, във връзка с ваша заповед/писмо за даване на писмени обяснения от моя страна за неспазване на работното време, моля да уточните за кой период/дата/час става въпрос, за да мога да дам вярно и точно обяснение" или нещо подобно. Но все пак зависи от случая ви, вие си знаете най-добре.
#2 | 20.02.2016, 19:36
Публикации: 35 / 0
Благодаря за отговора! Ще поясня, че в искането за обяснение освен основанието - неспазване на работното време и датата, работодателя не е посочил доказателства за час, лично ли е установил нарушението, имали свидетели. Освен това даже и устно не даде  обяснения за повода.
 Казал на друг колега, че ме видял на улицата, половин час преди края на работното време, но лично не ме е спрял и така да се каже да ме "хване в крачка".
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група