Здравейте,
Не знам какво ще кажат останалите колеги, но на мен не ми става ясно каква е ситуацията на конкретното лично ползване.
1. Приемаме, че ползването е възмездно. Тогава лицето плаща наем, отчита си отделно горивото и си го плаща и няма основание това гориво да минава през фирменото счетоводство. Останалото гориво е за дейността, което доказвате с пътна книжка.
2. При безвъзмездно ползване на автомобила от физическо лице за лични нужди за какви приходи, разходи, възстановени от лицето данъчни кредити и други става дума?!? Та чак и възнаграждение на физическото лице?
Приемате някаква база за разпределение или отчитате личното ползване по километри и издавате протокол по чл. 117, който отразявате само в дневник продажби.
Например:
През м.01.2016 г. е закупен за 90 000 лв. без ДДС автомобил 6+1 места и е ползван данъчен кредит в размер на 18 000 лв. Автомобилът ще се използва за облагаемите доставки, но и за лични нужди от управителя на фирмата. За м.01.2016 г. другите преки разходи за използването на автомобила като горива, паркинг и т.н. са 700 лв. без ДДС, като за начисления ДДС за тези покупки е ползван данъчен кредит.
Пропорционалното използване на автовобила за бизнес и за лични нужди може да се определи като съотношение между изминатите километри за месеца с оглед посоченото в пътния лист на автомобила. Ако за периода общо са изминати 300 км., от които 60 км. за лични цели, то за м.01.2016 г. съответното процентно съотношение е 60:300 или 20 %.
Данъчната основа за личното ползване на автомобила през м.01.2016 г. представлява сумата от разходите за изхабяване и другите преки разходи, които се разпределят в процентно съотношение
Разходите за изхабяване, които следва да се включат пропорционално в месечната данъчна основа са:
90 000 лв. х 1 х 20 % = 1500 х 20 %=300 лв.
60
Преките разходи се разпределят както следва:
700 лв. х 20 %= 140 лв.
Данъчна основа = 300 + 140 = 440 лв.
Данъкът за личното ползване на автомобила става изискуем на 31.01.2016 г. и в 15 дневен срок фирмата следва да издаде протокол по чл.117 ЗДДС, с който да начисли 20 % ДДС върху данъчна основа от 440 лв., т.е. 88 лв.