ЕК представи реформа в Директивата за командироването на работници

10.03.2016, 21:36 4700 0

10.03.2016, 21:36
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Европейската комисия представи преразглеждане на правилата за командироването на работници. Тази реформа на Директивата относно командироването на работници от 1996 г. ще допълва Директивата за осигуряване на изпълнението на разпоредбите относно командироването на работници от 2014 г., която трябва да бъде транспонирана в националното законодателство до юни 2016 г.


Посредством целенасоченото преразглеждане ще бъдат извършени промени в три основни области:
  • възнагражденията на командированите работници, включително при възлагане на дейности на подизпълнители;
  • правилата за наетите чрез агенции за временна заетост работници;
  • дългосрочните командировки.

Целта на предложението е да се улесни командироването на работници в други държави в условията на лоялна конкуренция и при спазване на правата на работниците, които са наети в една държава членка и изпратени от работодателя си да работят временно в друга. По-конкретно, целта на инициативата е да се гарантират справедливи условия на заплащане и еднакви условия на конкуренция за командироващите и местните дружества в приемащата държава. В предложението се посочва, че като цяло за командированите работници ще се прилагат същите правила относно заплащането и условията на труд като за местните работници.

В момента в някои области, като здравеопазване и безопасност, за командированите работници важат същите правила като тези за работниците от приемащата държава членка. Работодателят обаче не е длъжен да плаща на командирования работник повече от минималната ставка на трудовите възнаграждения, определена в приемащата страна. Това може да доведе до различия в заплащането между командированите и местните работници и в крайна сметка — до нелоялна конкуренция между дружествата. Това означава, че за извършването на една и съща работа често пъти на командированите работници се заплаща по-малко, отколкото на другите работници. Отсега нататък всички правила във връзка с възнаграждението, които се прилагат по принцип за местните работници, ще трябва да бъдат прилагани и за командированите работници.

Възнаграждението ще включва не само минималните ставки на заплащане, но и други елементи, като например премии или надбавки, когато има такива. От държавите членки ще се изисква да уточнят по прозрачен начин кои са различните съставни елементи на възнагражденията на тяхна територия.  Правилата, установени със закон или с общоприложими колективни споразумения, стават задължителни за командированите работници във всички икономически сектори.

Предложението също така дава възможност на държавите членки да предвидят разпоредби за това, че подизпълнителите трябва да предоставят на своите работници същото заплащане като главния изпълнител. Това обаче може да става единствено по недискриминационен начин: за националните и за трансграничните подизпълнители трябва да важи едно и също правило.

Предложението също така ще гарантира, че когато установени в чужбина агенции командироват работници, се прилагат националните правила за агенциите за временна заетост.

И накрая, ако продължителността на командировката надхвърля 24 месеца, ще трябва да се прилагат условията на трудовото законодателство на приемащата държава членка, когато това е в полза на командирования работник.

Преразглеждане на Директивата за командироването на работници
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група